От х:

Днес в x:

19 октомври - Ден на българския лекар

Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров поздрави медиците по повод Деня на българския лекар. Поздравлението е публикувано на сайта на Българския лекарски съюз (БЛС).

Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш е мисия, се посочва в поздравлението. Медицината не е образование, което трябва да се завърши, тя е дълг и начин на живот, допълва д-р Маджаров и изразява вярата си, че всички, избрали този път, са го направили с ясното съзнание, че се отдават на грижите за здравето на хората, въпреки несгодите, с които се сблъскват.

Д-р Маджаров благодари на всички лекари, че въпреки трудностите, продължават да отстояват професията и да работят упорито, за човещината и за избора на призванието да се грижат за живота и здравето на хората. „Вярвам, че обществото оценява положените усилия и занапред всички ние ще виждаме все по-често в очите им благодарност за стореното добро“, казва още д-р Маджаров. Нека успехът да ви съпътства във всяко ваше начинание, надеждата да ви вдъхва кураж, а вярата да носите винаги в себе си, за да можете да продължите да се борите с предизвикателствата на живота, пожелава на лекарите д-р Маджаров. „Не спирайте да дарявате надежда на онези, които имат нужда от нея. И нека търпението и грижата към хората никога да не ни напускат“, допълва той.

Денят на българския лекар - 19 октомври, се чества от 1996 година, когато БЛС избира св. Иван Рилски Чудотворец за покровител на медиците.

Очаква се днес, от 19:00 часа, в Националния исторически музей да се състои официалната церемония по връчване на наградите на БЛС за принос в медицината „Лекар на годината – 2023“.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването проф. Костадин Ангелов поздрави медиците в Деня на българския лекар. Поздравлението си проф. Ангелов е написал в профила си във фейсбук.

„Професията, която сме избрали, често ни изправя пред трудни изпитания. В най-важната битка - тази за живота и здравето на българските граждани. Нашата мисия е благородна, но и изискваща себеотрицание, сила на духа и кураж, каквито българските лекари, моите колеги, несъмнено притежават“, пише проф. Ангелов. Очакванията към нас са високи, защото ние сме с хората в най-трудните им моменти и в най-радостните мигове. Ние сме призвани да посрещаме живота и да се грижим за него до самия му край, допълва той.

Наред с високите очаквания, професионалният ни път е осеян с многобройни предизвикателства. Вместо подкрепа, често срещаме критики и агресия, пише още проф. Ангелов и изразява вярата си, че след здравната криза, връхлетяла света през 2020 г., в условията на тежки военни конфликти по света, в които гинат невинни, поставеният под съмнение от обществото лекарски авторитет ще бъде отново извисен до своето достойно място. Защото медиците наистина заслужават обществено признание за своя неуморен труд в името на България и нейното здраво бъдеще -хората, добавя лекарят.

Думите не стигат, за да изкажа благодарността и уважението си към всички вас, които със своето знание, професионализъм, всеотдайност, с цената на много лични отстъпки и непримиримост пред трудностите, дори с риск за собствения си живот, спасявате чуждия, пише още проф. Ангелов. „Поклон пред Вас и труда Ви, герои в бели престилки“, допълва проф. Ангелов. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини