От х:

Днес в x:

Мол в Хасково чака 200 хил. посетители

Над 200 хил. са потенциалните посетители на първия мол в Хасково, чието строителство започва до началото на лятото, смятат инвеститорите от местната компания Марса. Mall Haskovo ще бъде разположен на терен от 4800 кв. м на бул. Съединение, в рамките на оформяща се търговска зона. В същия район вече има магазини на веригите Техномаркет Европа, Зора, Домко, представителства на Опел, Шевролет, Лада, а в момента се изгражда и мебелна къща.

Клиенти
Избрахме мястото заради синергията между различните типове търговски обекти, както и близостта до центъра на града и големи международни пътища, обясни инж. Пламен Паскалев, един от съдружниците в Марса. Районът е на 150 метра от пътищата Е-80 и Е-85, които водят към Гърция и Турция. По думите на инвеститорите Хасково се намира на 70 км от ГКПП Капитан Андреево и на 110 км от Одрин, което е повод живеещите от другата страна на границата да отскачат през почивните дни на пазар в България. Разчитаме на този поток от потребители, както на жителите на самото Хасково и на останалите големи общини в областта - Димитровград и Харманли, обясни инж. Пампов. По статистически данни общото население на областта е 268 000 души, а самото Хасково се нарежда сред петте града с най-бърз ръст на покупателната способност в страната.

Проект
Първият мол в града ще предложи магазини, заведения за хранене, кафенета, четири киносалона, супермаркет и подземни паркинги на обща площ над 20 000 кв. м. Повечето от тези обекти засега липсват в града. В него почти няма места за забавления, не присъстват популярни заведения като Хепи, МакДоналдс, KFC, а много от жителите пазаруват дрехи и обувки чак в Пловдив и София, обобщи Красимир Димитров, управляващ съдружник в Source Real Estate Advisers. Дружеството е ексклузивен представител на проекта и ще отдава площите в него. Засега от Source не съобщават наемните нива, тъй като все още се изчиства концепцията. Като цяло обаче ще се стремим да привлечем реномирани марки за облекла и обувки от среден и висок ценови клас, обобщи Красимир Димитров. Към момента Mall Haskovo е без конкуренция в града и в радиус 50 км от него. В единствения търговски център в Хасково - градския универсален магазин, наемите са около 19 EUR/кв. м с включени консумативи, а магазинчетата по централната улица достигат 40-50 EUR/кв. м. Местните търговци обаче се оплакват, че тези площи са малки и крайно недостатъчни.
Според другия съдружник в Марса инж. Темелко Пампов голям търговски център в покрайнините на града е удобно място за всички групи търговци и потребители. Подобни търговски зони с молове вече съществуват и в периферията на големите румънски градове, обясни той избора на локация. Реализацията на целия проект ще струва около 22 млн. EUR, които ще бъдат осигурени със собствени и привлечени средства от банкови кредити. Инвеститорите вече водят преговори с няколко големи международни банки и по думите им срещат готовност за финансиране.

Радостина Маркова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини