От х:

Днес в x:

Новата присъда на Стависки - до 30 дни

За около час приключи заседанието на Бургаския апелативен съд по случая Максим Стависки.
След изслушването на обвинението и защитниците на Стависки съдът обяви, че ще се произнесе по присъдата в 30 дневен срок.

Адвокатите на загиналия при катастрофата през август 2007 Петър Петров настояваха по отношение на граждански иск сумата за обезщетение да бъде завишена в сравнение с отсъдената от бургаския окръжен съд.

Припомняме, на 30 януари бе отсъдено двамата родители да получат общо 180 хил лв при иск от 500 хил.

Адвокатът на Мануела Горсова, чийто пълномощник е нейният баща Красимир Горсов също поиска завишение на обезщетението. Той представи и епикриза на състоянието на Мануела, която е кома вече 9 ти месец.

Мотивировката за по-голямо обезщетение е свързана именно с лечението и възстановяването на момичето, което е твърдо скъпо.

Адвокат Жеков поиска и преразглеждане на присъдата по отношение на срока от лишаване на свобода и замяната на условната с ефективна присъда.

Защитникът на Стависки Нотев призова апелативните съдии за обективност при разглеждането на делото.

Той представи и точни юридически справки, според които Бургаският окръжен съд на 30 януари се е произнесъл напълно точно и обективно.

Прокурор Иванка Козарова обаче призова съдът да вземе под внимание обществената значимост на делото, както и примерът, който се дава на обществото.

Тя каза и че досега не е било взето под внимание факта, че Стависки е бил лице в кампания против употреба на алкохол преди шофиране.

Прокурорката представи и допълнителни данни за утежняване вината обстоятелства - при извършването на самото престъпление и начина, по който е шофирал Стависки.

Тя призова съда да замени условната присъда с ефективна.

Припомняме, Стависки получи условно две и половина години лишаване отсвобода с петгодишен изпитателен срок и отнемане на свидетелството му за правоуправление за три години.

След съдебното заседание бащата на Мануела Горсова обяви, че за лечението й грубо са необходими 240 хил. евро.

Припомняме, вече деведи месец 18-годишното момиче е в кома. Във ВМА е стабилизирано състоянието й, но единственият шанс за Мануела според лекарите са специализираните израелски клиники.

Пред news.bg Красимир посочи, че в момента две клиники - в Йерусалим и Тел Авив, са в състояние да продължат лечението на момичето, като до дни ще стане ясен изборът.

Той обвини Максим Стависки, че досега с нищо не е помогнал за нейното възстановяване. Точно поради тази причина Горсов ще настоява за значително по-голяма сума, която съдът трябва да присъди като обезщетение.

Максим Стависки каза пред съда, че е доволен от присъдата, която бе обявена на 30 януари и неговото желание е Апелативният съд да я потвърди. Той още веднъж изрази съжаление за постъпката си и това което е причинил.

След заседанието Стависки коментира, че е имал желание и е предлагал финансова помощ за лечението на Мануела Горсова, но тя му е била отказана от болничното заведение. Мотивът е бил, че не може частно лице да дава пари за лечение, което се осигурява със средства по клинични пътеки. По думите му лечението на Мануела до момента се поема от болницата.

Припомняме обаче, че по думите на Красимир Горсов - след обявяване присъдите на 30 януари, Стависки се е срещнал с него, за да му каже, че няма възможност да поеме лечението на Мануела.

Стависки още веднъж каза, че се надява на справедлива присъда и обективен процес.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини