От х:

Днес в x:

За какво харчи най-много българинът?

"Монитор":

Харчим най-много за храна и безалкохолни


Най-голяма част от парите на българите - 37,1 на сто от заплатите, отиват за храна и безалкохолни напитки, според проучване на Националния статистически институт за месец януари. Само 14.83 лв, или едва 2.6 на сто пък даваме за облекло и обувки, сочат данните на института. За сметка на това 4.5% от месечните заплати на българите се харчат за алкохол и цигари.
Според изнесените данни разходите по жилището, включително за сметки за вода, ток и горива гълтат 15,2 на сто от доходите. Едва 3.2 на сто от парите на българите отивали за харчене през свободното време, културен отдих и образование. НСИ не дава данни колко от парите отиват за спестяване, покупка на валута или ценни книжа, както и за изплащане или даване на заем. От групите стоки традиционно водят хлябът и тестените изделия - 9.3 на сто от доходите, за месо - 2.5 на сто, за плодове - 2.9, 2.4 - на картофите, а 2.0 на сто се падат на киселото мляко.
54.4% от доходите на домакинствата през януари са от работна заплата, което в абсолютна стойност се равнява на 332.84 лв. средно за домакинство, сочат още данните.


"Дума":

Даваме вече 37% от парите си за храна

Над 37% от доходите на домакинствата - или средно по 212,92 лв. на месец, отиват за покупка на храна и безалкохолни напитки, показва проучване на НСИ за януари. Преди година те са били 164,53 лв. (34,5%). Най-голяма част от този процент се дава за хляб и тестени изделия, следват парите за месо, плодове, кисело мляко и картофи. Според статистиката през януари средно българинът е ял 9,3 кг хляб и по 5 кг пресни замразени плодове и зеленчуци.
За алкохол и цигари през януари са се харчили 4,5 на сто или 20 лв. средно за
домакинство, а за облекло и обувки - 2,6% или 14,83 лева. Според НСИ едва 3,2% от
доходите се използват за свободното време и културен живот. Сметките за вода, ток и горива гълтат 15,2 на сто от доходите.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини