От х:

Днес в x:

Русия се смее

Напоследък особено популярен сред руснаците стана следният виц. Владимир Путин и Дмитрий Медведев се събуждат с тежък махмурлук през 2023 г. и Путин пита Медведев: "Абе, кой от двама ни трябваше да е президент днес и кой премиер?".
Медведев отговаря: "Не помня. Но аз може да съм премиер". "Добре, тогава отиди за бира", нарежда Путин.

Този виц точно илюстрира цялата неяснота около новото съглашение за разпределение на властта в Русия, според което вицепремиерът с бебешко лице Медведев ще служи като президент, а строгият Путин ще бъде под него в йерархията в качеството си на премиер, макар че всички смятат, че именно Путин ще държи реалната власт.

Новата странна двойка на върха на пирамидата на властта се превърна в идеалния прицел за високо ценената и понякога опасна руска традиция хората да се присмиват на водачите чрез сатирични шеги, наречени анекдоти.

Най-новата поредица вицове е насочена към контраста между Путин и Медведев, отразява новата ситуация, при която начело на държавата стоят двама души, или залага на играта на думи с фамилното име на Медведев, произлизащо от руската дума "медведь" (мечка).

След появата на интернет медиите и sms-съобщенията днес руснаците могат открито да се шегуват със своите политически водачи, макар и не по националната телевизия. Популярното сатирично телевизионно шоу "Кукли" беше спряно през 2001 г., след като Кремъл се опълчи срещу осмиването на Путин.

През последните години Кремъл затегна контрола над масмедиите и вероятно това е довело до малък ренесанс на анекдотите. Първите вицове за Медведев се появиха в началото на 2006 г. според популярния уебсайт anekdot.ru. Това стана месеци след като Путин назначи своя довереник за първи заместник министър-председател, което наведе обществото на мисълта, че Медведев ще бъде подготвен за наследник на президента.

Назначението му съвпадна по време със световната истерия покрай птичия грип. В един виц Путин нарежда на Медведев да проведе кампания за предпазване от болестта, като за целта смени името си на Курицин (на български Кокошков). Играта на думи има основна роля във вицовете за Медведев. Фамилното му име предизвиква асоциации с визията на Запада за Русия като страна на груби, пияни мъже като мечоци - представа, на която образът на вярното кученце Медведев не отговаря особено.

Друг виц за Медведев гласи, че Путин е поставил на президентския пост опитомена мечка, за да покаже, че руската политика е цирк.
В един особено язвителен анекдот на въпроса дали ще окачи портрет на Медведев на стената в кабинета си Путин отговаря гневно: "По-скоро ще постеля кожата му пред камината." Този виц отразява настроенията на много руснаци, които се чудят дали някой ден между двамата лидери няма да настъпи разкол и няма да се вкопчат в битка за властта.

Не е ясно колко ще продължи дуетът между Путин и Медведев, но колкото по-дълго издържи, толкова повече анекдоти ще вдъхнови.

В класацията на anekdot.ru един от любимите вицове, който сполучливо обрисува марионетната роля на Медведев във руската политика, гласи: Путин води Медведев на ресторант и си поръчва пържола.
- Ами гарнитура? - пита келнерът.
Путин поглежда към Медведев и отговаря:
- И гарнитурата ще яде пържола".
Мансур Мировалев от Асошиейтед прес
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини