От х:

Днес в x:

Първото меко кацане на Марс

НАСА и ЕКА преместват космическите си апарати, които са на орбита около Марс, за да наблюдават кацането на американската сонда "Феникс" през май, съобщи сп. "Спейс".

За първи път в историята на космическите изследвания кацане на Марс ще бъде следено от три апарата. На орбита сега там са "Марс Одисей" и "Марс рикънисънс орбитър" на НАСА и "Марс експрес" на ЕКА.

Очаква се те да изпратят безпрецедентна информация от спускането и кацането на "Феникс", насрочено за 25 май. "Ще имаме диагностична информация от горната атмосфера до повърхността. Тя ще ни покаже целия процес на кацането", каза Дейвид Спенсър, заместник-мениджър на проекта.

Подобна информация ще помогне за решаване на проблеми около кацането и ще позволи да бъдат усъвършенствани бъдещите спускаеми апарати. Преди навлизането на "Феникс" в марсианската атмосфера "Марс експрес" ще измери със спектрометрите си нейната плътност, която може да повлияе на траекторията на апарата.

Той ще се опита и да отчете нагряването на атмосферата след преминаването на Феникс. Орбитата на "Марс експрес" се коригира постепенно още от ноември миналата година, за да може през май той да е на подходящото място. Космическият апарат "Марс Одисей" ще ориентира едната си антена към "Феникс" по време на неговото спускане и ще предава информацията от него до Земята с втората си антена.

Орбитите на "Марс Одисей" и на "Марс рикънисънс орбитър" бяха коригирани на 6 февруари с включване на двигателите. Предстои още една корекция през април. До пристигането на "Феникс" трите апарата снимат подходящи терени за кацане.

С "Феникс" НАСА ще изпробва първото "меко кацане" на Червената планета. Както и предишните апарати, сондата ще използва термичен щит, който да намали скоростта й при навлизането в атмосферата. След това спускането ще бъде забавено до 217 километра в час с помощта на парашут. След като се освободи от парашута, "Феникс" ще запали ракетните си двигатели, за да намали скоростта си до 8,8 км/ч. преди кацането.

Изстреляният на 4 август 2007 г. космически апарат "Феникс" трябва да достигне най-далече на север от всички досегашни марсоходи - до равнините край северния полюс. Там той ще взима проби с роботизираната си ръка, ще търси условия, които биха могли да са подходяща среда за микробен живот. "Феникс" ще се съсредоточи върху малка зона от повърхността и ще изследва терена на молекулярно ниво. Учените се интересуват най-много дали там има органични молекули. С двете си слънчеви антени в разгънато състояние апаратът "Феникс" е широк 5 м и дълъг 1,52 м.

Той има 55 кг научно оборудване, включително и канадска метеорологична станция и лазер за изследване на марсианската атмосфера. Оборудван е с роботизирана ръка, дълга 2,34 м, с помощта на която да копае в замръзналата марсианска повърхност и да събира проби от нея. Към нея са прикачени камера и сонда. Планираната продължителност на мисията е 3 месеца. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини