От х:

Днес в x:

„Изгубеният флот“ на Хитлер – на дъното на Черно море

На дъното на Черно море, недалеч от турското крайбрежие са намерени три германски подводници – т.нар. изгубен флот на Хитлер. Според британския в. „Телеграф" те са открити от изследователска група начело с турчина Селчук Колай.

Предполага се, че по време на Втората световна война морските съдове са били част от 30-а флотилия на фашистките ВМС, състояща се от шест подводници, които са били доставени по суша от германското пристанище на Балтийско море Кил до румънското черноморско пристанище Констанца за водене на операции срещу съветския флот в Черно море. При боевете три от тях са били загубени. Останалите три са били умишлено потопени в края на войната. Съдовете, сред които един бил командван от аса на подводния бой Ото Кретшмер, известен като "Тихия Ото", действат в Черно море повече от две години и потопяват десетки съветски кораба, но флотилията все пак губи три от членовете си.


През август 1944 г. Румъния излиза от войната, след като съветската армия влиза на нейна територия, и това оставя последните три подводници без база. Те не могат да преминат през Босфора и Дарданелите, които са затворени поради неутралитета на Турция и капитаните им получават заповед да ги скрият, след което да потърсят начин да се приберат в Германия по суша. Екипажите и на трите обаче са арестувани от турските власти и интернирани, без да разкрият местонахождението на лодките.
Колай е достигнал до местонахождението на лодките след проучвания в германските архиви, интервюта с оцелелите моряци и сонарни изследвания на турския бряг. Той дори вече се гмуркал до една от потопените лодки – U-20, намираща се на около 3 км от брега и 25 м под водата. Друга лодка – U-23, пък се намира на около 50 м под водата на 5 км от градчето Агва, но засега времето не е позволило гмуркане. Третата – U-19 лежи на повече от 300 м дълбочина на 5 км от град Зонгулдак.


"Това е един от малко познатите епизоди от войната, но и един от най-интересните", казва Колай.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини