От х:

Днес в x:

29 °C

Далече ли е ерата на триизмерната телевизия?

Триизмерното кино е една от сферите на техническия прогрес, която е отбелязала най-слаб напредък през последните десетилетия. Дори последната филмова продукция на Disney „Семейсто Робинсън", разчита зрителите в киносалоните да носят поляризиращи очила, както родителите им са го правили преди 50 години.
Триизмерната телевизия е само една идея по-напред от киното, но и там не може да се говори за масовост. Сериозна слабост за този вид медия, е че предоставя възможността само на един човек едновременно да гледа прожекцията, защото трябва да се е разположил точно срещу приемника.

Всичко това обаче, е на път да се промени. Нов вид революционни дисплей са започнати да бъдат разработвани от Иан Секстън и колегите му в университета De Montfort в Лейчестър, Великобритания. Технологията им позволява на повече от един зрител в стаята, да гледа триизмерното предаване без да са необходими допълнителни помощни средства като очила. Освен това, изобретателите предвиждат, дисплеят да може да предава две телевизионни програми едновременно.

Триизмерната картина се постига, като мозъкът бива „излъган" да я пресъздаде, след като във всяко око се прожектира отделна картина. Такава беше и функцията на очилата до сега, да пропускат различна картина към ретините на всяко око и така мозъкът да си изгради триизмерна фигура. Това е в киното, докато при телевизията 3DTV (триизмерни телевизионни приемници), екраните имат още една допълнителна матрица, наречена "паралаксова бариера". В двуизмерен режим на работа втората матрица остава прозрачна, но при натискане на 3D бутона тя задейства допълнителни постоянно променящи състоянието си пиксели и ги насочва под ъгъл ту към едното, ту към другото око. Така на практика двете очи виждат едновременно различни изображения и в резултат на това се създава цялостното впечатление за обемност на картината.

Може да звучи прекалено сложно, но работи. За съжаление, това са същите онези телевизори, които работят само ако зрителят се е разположил точно срещу центъра на екрана. Подобни устройства могат да бъдат видени и в България, като те са разположени в близост до ескалаторите на първия етаж в Sofia City Center и се използват за прожектиране на рекламни клипове.

Идеята на д-р Секстън не е много по-различна от тази приложена в съществуващите 3DTV. Основната разлика, е че вече повече от един зрител ще може да вижда триизмерния образ, посредством технология, която разпръсква образа в много различни посоки едновременно. Така вече, четирима човека ще могат да гледат футболен мач, без да се притесняват в кой край на дивана са седнали.

Новата технология е много по-сложна и съответно скъпа, в сравнение със сегашните „несъвършени" модели. Тя включва система за следене на главите на зрителите, която може да прецени разстоянието до очите на всеки зрител и така да изчисли оптималния ъгъл на прожектиране. Това пък се постига посредством специален набор от течни кристали, които се произвеждат от компанията Light Blue Optics. Управлението на цялата машина е поверено на мощен процесор.

Вероятно ще минат още няколко години, преди този нов вид телевизори да могат да бъдат използвани в различни сфери от живота и работата на човека. Според д-р Секстън, за масово производство и телевизионни предавания, може да се говори чак за след десет години. Това обаче няма да спре използването на новия вид дисплеи в медицината например, където триизмерният образ би бил изключително полезен. Представете си образът от ендоскопията да бъде видян в три измерения, всъщност това едва ли е нещо, което бихте желали да наблюдавате в хола си.
Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020
Последни новини