От х:

Днес в x:

1 °C

Далече ли е ерата на триизмерната телевизия?

Триизмерното кино е една от сферите на техническия прогрес, която е отбелязала най-слаб напредък през последните десетилетия. Дори последната филмова продукция на Disney „Семейсто Робинсън", разчита зрителите в киносалоните да носят поляризиращи очила, както родителите им са го правили преди 50 години.
Триизмерната телевизия е само една идея по-напред от киното, но и там не може да се говори за масовост. Сериозна слабост за този вид медия, е че предоставя възможността само на един човек едновременно да гледа прожекцията, защото трябва да се е разположил точно срещу приемника.

Всичко това обаче, е на път да се промени. Нов вид революционни дисплей са започнати да бъдат разработвани от Иан Секстън и колегите му в университета De Montfort в Лейчестър, Великобритания. Технологията им позволява на повече от един зрител в стаята, да гледа триизмерното предаване без да са необходими допълнителни помощни средства като очила. Освен това, изобретателите предвиждат, дисплеят да може да предава две телевизионни програми едновременно.

Триизмерната картина се постига, като мозъкът бива „излъган" да я пресъздаде, след като във всяко око се прожектира отделна картина. Такава беше и функцията на очилата до сега, да пропускат различна картина към ретините на всяко око и така мозъкът да си изгради триизмерна фигура. Това е в киното, докато при телевизията 3DTV (триизмерни телевизионни приемници), екраните имат още една допълнителна матрица, наречена "паралаксова бариера". В двуизмерен режим на работа втората матрица остава прозрачна, но при натискане на 3D бутона тя задейства допълнителни постоянно променящи състоянието си пиксели и ги насочва под ъгъл ту към едното, ту към другото око. Така на практика двете очи виждат едновременно различни изображения и в резултат на това се създава цялостното впечатление за обемност на картината.

Може да звучи прекалено сложно, но работи. За съжаление, това са същите онези телевизори, които работят само ако зрителят се е разположил точно срещу центъра на екрана. Подобни устройства могат да бъдат видени и в България, като те са разположени в близост до ескалаторите на първия етаж в Sofia City Center и се използват за прожектиране на рекламни клипове.

Идеята на д-р Секстън не е много по-различна от тази приложена в съществуващите 3DTV. Основната разлика, е че вече повече от един зрител ще може да вижда триизмерния образ, посредством технология, която разпръсква образа в много различни посоки едновременно. Така вече, четирима човека ще могат да гледат футболен мач, без да се притесняват в кой край на дивана са седнали.

Новата технология е много по-сложна и съответно скъпа, в сравнение със сегашните „несъвършени" модели. Тя включва система за следене на главите на зрителите, която може да прецени разстоянието до очите на всеки зрител и така да изчисли оптималния ъгъл на прожектиране. Това пък се постига посредством специален набор от течни кристали, които се произвеждат от компанията Light Blue Optics. Управлението на цялата машина е поверено на мощен процесор.

Вероятно ще минат още няколко години, преди този нов вид телевизори да могат да бъдат използвани в различни сфери от живота и работата на човека. Според д-р Секстън, за масово производство и телевизионни предавания, може да се говори чак за след десет години. Това обаче няма да спре използването на новия вид дисплеи в медицината например, където триизмерният образ би бил изключително полезен. Представете си образът от ендоскопията да бъде видян в три измерения, всъщност това едва ли е нещо, което бихте желали да наблюдавате в хола си.
Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
16 дек 2019
Последни новини