От х:

Днес в x:

На Меркурий откриха вулкани

НАСА оповести първите резултати и първите снимки от прелитането на американската сонда „Месинджър" на 14 януари над досега неизследваната скрита страна на Меркурий, съобщава BBC.

„Този полет ни позволи да видим част от планетата, която нито една сонда не е снимала досега и да получим вълнуващи резултати", каза на пресконференция главният научен ръководител на мисиятаШон Соломон от Института Карнеги.

Според него получените от „Месинджър" снимки и данни показват, че „това не е планетата, която ние мислехме, че ще открием".

Той определя Меркурий като много динамична планета заради нейната вулканична активност и нейната магнетосфера (най-отдалечената част в атмосферата, подложена на влиянието на магнитно поле - бел. ред.).


Апаратурата на сондата е позволила да се получи топографски образ на кратери и други геологично образувания на скритата страна на Меркурий.

„Месинджър" е открил и геологично образувание, каквото не е откривано досега на Меркурий или на Луната и което учените от мисията са нарекли „Спайдър".


„То има кратер в центъра, но е невъзможно да се установи дали той е свързан или не с това образувание или то се е сформирало впоследствие", каза професорът от университета Браун в Роуд Айлънд Джейвс Хийд, която е член на научния екип на мисията на НАСА.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини