От х:

Днес в x:

Вредата от компютрите

Разбира се знаем, че да се опазим напълно е невъзможно. Особено ако работите в офис, пълен с компютри и работата ви е свързана с 8 часа стоене пред компютъра. Само че не бива да си затваряме очите пред всеизвестните истини за вредата от компютрите.


Ако все още не знаете някои от тях, нека ви помогнем. Четете следващите редове без да се вкарвате в панически страх. Просто вземете мерки да се пазите всекидневно от вредното влияние на най-великата машина на нашето време.


Няма съмнение, че най-опасната част е монитора и то неговата задна част.

От монитора се излъчват два вида лъчи – рентгенови и електромагнитни. Облъчването на рентгеновите лъчи не надвишава допустимите норми и за тях не бива да се притеснявате. При елетромагнитните обаче положението не е никак розово. Доказана е връзката между електромагнитните лъчи и раковите заболявания. Заедно с всички други техники, които ни заобикалят, компютрите образуват електромагнитно поле, което сериозно застрашава човешкото здраве, тъй като нормите за допустимо облъчване е стотици пъти надвишено. Ако работите в стая с много компютри опасността се повишава още повече. За да се предпазвате стойте на най-малко половин метър от монитора пред вас и поне 1,5 – 2 метра от този на колегата зад вас.


Особено застрашени са очите.

И в това няма нищо странно, тъй като именно те се напрягат най-много при работа с компютър. Прекаленото стоене пред компютъра води до сълзене или пресъхване на очите, губите фокус, а с времето се стига и до късогледство.


Нещата, които задължително трябва да направите:


1) купете си очила с антирефлексни стъкла, независимо дали имате или нямате диоптър;


2) изберете максимално добър монитор дори това да ви струва по-скъпо, все пак здравето е най-важно;


3) дръжте до работното си място специални капки за очи за овлажняване на ретината на окото – има ги във всяка аптека, на допустима цена са и помагат изключително много;


4) на всеки два часа работа с компютър правете почивка от 10 минути. През това време излезте на балкона и се вгледайте в най-далечната точка на хоризонта;


5) Не забравяйте да мигате! Това е една от най-честите грешки, когато работим съсредоточено. Когато мигате, окото се овлажнява по естествен начин и си отпочива;


6) Намалете контраста на монитора, за да се избегнат най-ярките цветове. Така очите ще ви болят много по-малко.


7) Не забравяйте позата. Говорим за позата, в която седите пред компютъра, а не за другия вид пози. Ако най-често сте с наведени рамене и издаден врат напред, то болките в тази област от тялото са ви гарнатирани.


Ежедневното стоене пред компютъра в това положение може да доведе до проблеми с гръбнака и ставите, както и до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.


Това от своя страна предизвиква главоболие, проблеми със запомнянето, болки в сърцето, аритмия. За да избегнете тези неприятни последствия, задължително сменяйте позата си на всеки десет минути. Например стойте изправени с поглед към екрана, после леко отпуснете мускулите на гърба, след това се облегнете, след десетина минути застанете на една страна, а после и на другата. Целта е да сменяте мускулното и ставното напрежение в различни точки от тялото. Така е малко вероятно да си докарате до главата неприятните последствия от заседяването пред компютъра.


Не се вкарвайте в излишен размисъл за това колко много ви вреди компютъра, а просто се опитайте да не се превръщате в „компютърен човек", чиито живот е подчинен на тази машина. Използвайте компютъра си само, когато ви е необходимо, не просто да си губите времето пред него. А като допълнителна екстра, сложете някакво живо цвете до монитора. Казват, че отнемало от вредното облъчване.


Източник: ittechnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини