От х:

Днес в x:

Лещи позволяват зрение като на Супермен

От всички сили, които Супермен притежава, двете, желани най-много от хората, са безспорно способността за летене и рентгеновото зрение. И докато летенето е доста вероятно да остане достижимо само с помощта на самолет, то свръхчовешкото зрение може скоро да се превърне в реалност.


Инженери от университета във Вашингтон са използвали напреднали техники за производство с цел да се комбинират гъвкави и безопасни контактни лещи, подходящи да бъдат носени като всички други обикновени лещи. За разлика от обикновените обаче, новият тип лещи имат вградени електронни схеми и светлини.
Гледайки през един чифт такива лещи, човек ще може да види като на рентгенов дисплей заобикалящия го свят, обяснява Бабак Парвиз, доцент по електрическо инженерство в университета.


Това засега е само една малка стъпка към супер зрението, но тя е много обещаваща. Възможните приложения на такива контактни лещи с дисплеи са много - от прости дисплеи, помагащи ни, докато караме кола или дори самолет, до сложни системи за войници, които биха направили заобикалящия ги свят да изглежда като графика на някоя видео игра.


Лещите-прототипи съдържат електронни схеми и червени LED светлини за дисплея. Уловката с този прототип е, че LED-овете не светят. Учените са поставили контактните лещи в очите на зайци, за да ги тестват. Малките животни са носили лещите за периоди от по 20 минути, като не са били открити никакви странични ефекти при зайците.
Изследователите планират следващата стъпка да бъде захранване на лещите с енергия. За целта ще се използва комбинация от радиочестотна енергия и слънчеви клетки, поставени в лещите, казва Парвиз. Бялата част на окото, която по принцип не се използва от лещите, ще "отвори" място за необходимата електроника.


Прототипните лещи са конструирани чрез електрически схеми, направени от метални пластове с дебелина само няколко нанометра и широчина една хилядна от тази на човешкия косъм. След това смес от електрически компоненти е била поръсена върху гъвкав синтетичен лист. Накрая са прибавени и тънки като косъм елементи, които се свързват само по един начин, а електрическите компоненти са се подреждали от само себе си.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини