От х:

Днес в x:

По 40 нови рибари на ден в Хасково, 11 бракониери с актове през май

Наплив на въдичари отчитат в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Хасково два дни преди откриване на риболовния сезон. До ранния следобед вчера в звеното в областният град 40 души бяха закупили билети. Сред тях има две деца под 14-годишна възраст и 12 човека с увреждания, чиито разрешителни са безплатни. Останалите са стандартни. От агенцията коментираха, че интересът към билетите е скочил с наближаване на датата на отпадане на забраната. Днес се очаква да бъде пиков ден за мераклиите да вадят билети, тъй като е последният ден. В предходни години напливът за билети беше дори още по-засилен, тъй като само в ИАРА се продаваха билети. От 3 години насам може да се закупи и от сдруженията.

И тази година цените остават без промяна – 25 лв. е годишният, 6-месечният е 15 лв., месечният – 8 лв., а седмичният – 4 лв. Хората над 65 години ползват 50% отстъпка.

По време на забраната през май са съставени и 11 акта на нарушители в Хасково, Свиленград, Любимец и язовир Ивайловград, каза отговорникът на ИАРА в Хасково Костадин Костадинов.  Шестима от бракониерите са заловени с въдици, има и нарушители с мрежи и сара. През месеца са конфискувани и 20 мрежи с обща дължина 820 метра, гумена лодка и над 80 кг риба.

От утре риболовците ще могат да замятат въдиците на спокойствие, тъй като отпада забраната за риболов. Всяка година тя се въвежда заради размножителния период. За разлика от предходни години този път забраната продължи по-кратко – само 40 дни.

Ива Иванова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини