От х:

Днес в x:

Пролетен концерт на "Нежни думи"

    На 26 май от 18:30 часа в читалище "Заря" ще се състои Пролетен концерт на вокално-инструменталната група "Нежни думи" към клуб "Ари", ОНЧ "Заря". Групата е с ръководител Росен Димов, акордеон Димитър Недялков.

    Освен традиционните за репертоара на "Нежни думи" шлагери, в програмата на концерта са включени песни на Маргарет Николова, Ирина Чмихова и патриарха на българската естрада Йосиф Цанков.

    Групата за стари градски песни “Нежни думи” са носители на много награди и отличия от местни и национални фестивали. Последното им успешно участие бе миналия петък на фестивал в Тополовград. Пролетният концерт е традиционна изява в календара на тези ревностни последователи на Ари. 

    Роденият в Хасково Ари е личност, оставила значима следа в развитието на родната естрада. Но не само. Поднасяме ви някои любопитни факти от изпълнения с възходи и падения живот на блестящия певец.

    Името на Аспарух Лешников-Ари, наричан от световните музикални критици Рицаря на горното фа, се свързва предимно с шлагера „Свари си горчиво кафе“. Певецът, който е приятел с Христо Смирненски, написва мелодията, а поетът създава стиховете на парче амбалажна хартия в Борисовата градина. Който обаче е гледал двучасовия игрален филм „Комедиан хармонистс“ на германския режисьор Йозеф Вилсмайер през 2005 г. по БНТ, знае, че българинът е бил звездата на най-успешната мъжка певческа група в света през 20-те и 30-те години на ХХ век. А в тричасовия документален филм на Еберхард Фехнер от 1976 г. проличава заслугата на Ари за създаването на секстета, предизвиквал масова истерия сред публиката. От него германските му почитатели разбират, че Лешников мизерства в България, и от цяла Европа към софийския жк „Западен парк“ потичат писма и колети.

    Сред почитателите на Ари бил американският президент Франклин Делано Рузвелт. Дребният на ръст Аспарух Лешников покорявал дамите с умението да взема без усилие „фа“ от трета октава, с тънките си мустачки, елегантността и галантните си маниери. Впечатлени били както балерината Делфин, дъщеря на британския посланик в Париж, така и на детската учителка Сашка. Когато се оженил за англичанката от висшето общество, Ари бил на върха на славата си и играел във филми с Марлене Дитрих и Роза Валенти. Но и двете обичали Лешников с дълбока и всеотдайна любов и той им отвръщал със същото.

    Аспарух Лешников е роден на 16 юли 1896 г. в Хасково. На 8 години започва да пее в училищния хор в Стара Загора, а в черковния заради кристалния си сопран е разпределен в женския състав. На 10 години остава сираче и го изпращат в София да учи на държавни разноски във Военното училище. Ари заминава за Берлин 1922 год., където печели пълна стипендия. След известни перипетии се оказва в състава на най-прочутата впоследствие група „Комедиан хармонистс“. 

    Още в началото става ясно, че ниският ръст на Ари ще му попречи да покори световната оперна сцена въпреки изумителния глас. В Америка „Комедиан хармонистс“  предизвикват истерия, сравнима само с манията по „Бийтълс“ през 60-те години на XX век. Между 1928 и 1934 г. секстетът записва 234 грамофонни плочи.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини