От х:

Днес в x:

Мевлид събра над 3 000 души в джамията на 7-те девойки в Подкова

    Над 3 000 души от кирковското село Подкова и околните села участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. На религиозното събиране, което се проведе в двора на джамията на 7-те девойки бяха четени айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Имаше и много мюсюлмани от Гърция и Турция.

    Организатори на проявата са община Кирково със съдействието на местните жители.

    Всички присъстващи бяха нагостени с 51 казана пилаф, сготвени от майстор-готвачите Али Ахмед и Исмаил Ахмед от село Старейшино. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи. На мевлида са използвани над 1 300 кг. телешко месо и 600 кг. ориз.

    „За първи път идвам тук. От познати научихме, че в съседна България се организира мевлид за здраве и берекет. Много съм щастлив, че присъствам на тази много хубава традиция. Хора от различни страни се опознават и сближават”, заяви 78-годишният Мехмед Чавъшоглу от гръцкия град Комотини. Той живее в село Тамне и бе дошъл на мевлида заедно със съпругата си Невисе.

    Хуманното събитие уважиха народните представители от ДПС инж. Ердинч Хайрула и Айхан Етем, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметовете на Кирково – Шинаси Сюлейман, Кърджали – инж. Хасан Азис ,Ардино – Ресми Мурад и Крумовград – Себихан Мехмед.

    Религиозният дом в Подкова е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричан още „Дървената джамия”. Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 местни девойки, чиито годеници не се завръщат от война, продават чеиза си и я построяват.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини