От х:

Днес в x:

Деветокласник проследи как димитровградчани възприемат паметника на Пеньо Пенев

    С презентация на деветокласникът от ЕГ "Д-р Иван Богоров" Добромир Зафиров бе поставен финала на Дните па поезията в Димитровград. В Дом-музей "П.Пенев" днес ученикът представи своята гледна точка по темата за паметника на поета с ватенка, разположен пред Дом -музея на бул."Д.Благоев". Презентацията бе под надслов "Фигурата на Пеньо Пенев - култово място в градското пространство на Димитровград".

    Добромир е проследил как скулптурата се вписва в градското пространство и какво въздейстие има върху минувачите тя. Обърнал е внимание на това, как фигурата на поета се възприема от различните поколения - правят се снимки с бронзовата фигура,  поставят се мартеници, цветя и дори цигари. Паметникът на поета с ватенка пред музея е открит през 2010 година, негов автор е скулптурът Петър Панчев. Добромир не пропусна да отбележи, че в града има два паметника на поета. Този в едноименния парк е костница, тъй като там почиват тленните останки на поета.

    В рамките на днешното мероприятие бяха връчени наградите от конкурса за презентация на тема "Негово величество човека", обявен от Детски и младежки център. Първо място в трета възрастова група е присъдено на Добромир Зафиров. Във втора възрастова група с грамоти бяха отличени Димитър Желязков и Роса Енчева от ОУ "В.Левски" в село Ябълково. В първа възраствота група наградата е за Пенка Сашева и Вълчо Вълчев от училище "П.К.Яворов" в кв."Изток".

    Презентацията на Добромир Зафиров, подготвена под ръководството на педагогическия съветник Весела Недкова, вече е била представена на студентска конференция в Пловдив през есента на мината година. Недкова благодари на възпитаника на Езиковата гимназия за усилията и старанието, поощри го и уредникът на музея Живка Шишкова. Събитието бе подчинено на темата за паметниците на културата и тяхното опазване. В Димитровград гостува преподавателят в ПУ "П.Хилендарски" Мария  Кисикова, която говори за опазване и социализация на паметниците на културата у нас.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини