От х:

Днес в x:

Чистачите на Хасково отстранени от търга за боклука

Досегашният чистач на областния град не бе допуснат до втория етап на процедурата на обществената поръчка за боклука – отварянето на финансовите оферти. Председателят на комисията – зам.-кметът Велин Балкански обясни лаконично, че предложението от първия етап на търга не е отговаряло на изискванията на възложителя – община Хасково. Балкански отказа да конкретизира на какво точно от изискванията не е отговорил кандидатът “Чистота Хасково”, като се митивира с подписаната декларация за конфиденциалност.

Така на практика единствен кандидат за 15-те милиона за 5-годишното почистване на града остана “Грийн Партнърс”, софийски консорциум, който се свързва със скандалния бизнесмен Румен Гайтански Вълка. Гайтански бе отстранен от почистването на столицата още по времето, когато сегашният премиер бе кмет на София.

“Грийн партнърс” за втори път се опитва да вземе боклука на Хасково. Първият път бе през 2012-а година, когато загуби съревнованието от “Титан” АС. По-късно, през 2014-а, Титаните сами се отказаха от почистването и дейността бе възложена без търг на “Титан Хасково”, в чието ръководство се оказа дотогавашният местен шеф на старата фирма Яна Маринова. Тя представляваше и новият консорциум “Чистота Хасково” на 17 март тази година, когато бе първия етап от търга и публично бяха отворени пликовете на кандидатите.

Днес бе вторият етап, в който се отвориха финансовите оферти. Всъщност бе отворен само пликът на “Грийн Партнърс”, защото по решение на комисията другият участник не бе допуснат. Финансовото предложение бе прочетено пред журналистите, но то не съдържаше обща сума, а само цени на отделните дейности – събиране на сметта от контейнер, от кофа, от кошче, метене – ръчно и машинно, миене, уборка и т.н.

След публичната част от заседанието комисията се затвори да обсъди офертата на единствения кандидат. После трябва да предложи на кмета евентуално сключване на договор със спечелилия търга участник.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини