От х:

Днес в x:

Хасковски адвокат сезира ЕК: BG съдът като рекетьор, наема частници да му събират парите

Сигнал до европейската комисия и еврокомисаря по правосъдие е изпратил хасковският адвокат Тодор Ташев. В писмото той сезира европейските институции, че съдът в България наема частни съдебни изпълнители да съберат вземанията на Темида, в размер на 750 милиона лева. Според хасковския юрист това е в нарушение на закона и засяга основни принципи на държавността, като се прехвърлят функции на държавата на частни търговски субекти.

Споразумение в този смисъл е било сключено между Висшия съдебен съвет и Камарата на частните съдебни изпълнители през юли миналата година. Става дума за публични вземания на съда – такси, глоби и други. Ако те бъдат събрани от Националната агенция по приходите или от държавни съдебни изпълнители, то длъжникът ще трябва да плати съответната сума в същия размер. Ако обаче бъде събрана от частник, тя расте главоломно заради таксите, които начисляват те.

Ташев дава пример с дължима сума от 20 лева. Ако бъде събрана от частен съдебен изпълнител, то размерът й автоматично става около 160 лева, само таксата за образуване на изпълнително дело при частника е 50 лв.

За Окръжен и Районен съд Хасково несъбраните вземания са в размер между 5 лв. и 300 лв. средна стойност около 160 лв. на производство.

Според Ташев разликата до реалния размер на събраната от частния съдебен изпълнител сума представлява непозволена държавна помощ за частни търговски субекти и тя е стотици милиони левове. И освен това ще бъде заплатена от гражданите.

Темата бе коментирана в предаването на еTV Фактор 7 преди няколко седмици. Мотивите на адвокат Тодор Ташев, както и становището на Висшия съдебен съвет можете да видите тук.

Пълния текст на сигнала до ЕК можете да видите по-долу.

Тодор Кръшков

ДО  Европейската комисия

До Европейският комисар по правосъдие.

СИГНАЛ

От адв. Тодор Ташев при Адвокатска колегия Хасково

Адрес : България гр. Хасково ул. Преслав № 24 ет.2 кантора

№ 10 , тел. +359 887 32 32 52.

Относно предоставяне не неправомерна държавна помощ в размери между 120 000 000 лева / 61 500 000 евро/ и 24 000 000 000 лева / 12 307 700 000 евро/ на икономически субекти в България , като се прехвърлят функции от държавни на частни структури.

Уважаеми дами и господа ,

      В пълно противоречие със закона Висшият съдебен съвет / ВСС/ , сключи споразумение / 01.07.2015г./ с Камарата на частните съдебни изпълнители за събиране на публични задължения възникнали следствие на работата на съда / държавни такси , окончателни такси , глоби, разходи платени от държавният бюджет възложени на загубилата страна /.  Това споразумение е сключено без наличието на каквото и да е законово основание и в откровено противоречие на закона . В последствие под давление на ВСС е създадена стройна система, която не почива на Закона за съдебната власт / устройствен закон за съдебната власт на които са подчинени съдилищата в България /, а е създаден подзаконов нормативен акт Инструкция,  почиващ на закон, стоящ вън за съдебната система и специален за трети лица, без връзка със съдебната система / тази инструкция видно от самата нея е издадена на основание чл. 2 от Закона за частните съдебни изпълнители – устройствен закон за дейността на търговска дейност – предоставяне на услуга по събиране на дългове /.

       Към днешна дата съществува държавна институция, която има правомощия да събира публични задължения в полза на държавата – Публични изпълнители при Национална агенция по приходите. Съществуват и още две институции, които могат да събират такива вземания с малка промяна в законодателството, като тези институции също са държавни и събирането на задължения от тях няма да оскъпи дълга, или ако се предвиди такова оскъпяване, то ще е минимално. Тези институции са Публични изпълнители при Общинските администрации / те към момента само обезпечават задължения/ , Държавни съдебни изпълнители / служители на Министерство на правосъдието, като такива изпълнители има към всеки районен съд /.

           Проблемът се състои в следното - прогнозната стойност, която ВСС смята, че следва да се предостави за събиране като дълг, е в размер на 750 000 000 лв., като изрично председателите на съдилищата са задължени да предоставят производствата за събиране на тези дългове само на Частни съдебни изпълнители / това не са всички частни съдебни изпълнители, членове на камарата, а определени лица, които се съдържат по списък/. Предоставянето на тези лица на събирането на тези задължения е направено без провеждане на конкурсна процедура, не е приложен Законът за обществените поръчки, а именно предоставянето е директно, липсва и каквато и да е друга процедура или съгласуване дали останалите структури могат да събират дългове към държавата. Когато едно лице получи призовка за доброволно плащане, натрупаните минимални такси ведно със средна пропорционална такса, биха били приблизително 160 лв. / Наредба за таксите на частните съдебни изпълнители /. Въпреки че в споразумението е посочено, че съдът няма да заплаща тези такси, те са дължими от самите длъжници . Следва да се обърне внимание какъв би бил размера на задълженията като средни стойности. За окръжен съд Хасково и Районен съд Хасково тези стойности са между 5 лв. и 300 лв., средна стойност около 160 лв. на производство. В този случай производството би се оскъпило със сума, равна на самият дълг.  За прегледност ако всяко едно изпълнително производство дадено на съдебен изпълнител е със стойност 1000 лв. то неправомерната държавна помощ , под формата на събрани такси от тези частни съдебни изпълнители ще бъде в размер на 120 000 000 лв. които ще платят ползвателите на услугата правораздаване , предоставена от държавен съд . Ако обаче всяко дело бъде на стойност 5 лв. то тогава неправомерната държавна помощ би била 24 000 000 000 лв. Тези цифри представям за да  обостря вниманието Ви, доколкото тези суми ще бъдат заплатени от българските граждани, за лукса да осигурим дела и приходи към частни търговски структури. От друга страна ако тези средства не бъдат събрани от самите длъжници поради невъзможност, те ще бъдат заплатени от държавният бюджет .

           Считам, че не следва да се гарантира на един частен търговски субект печалба, и същата да се гарантира до степен, в която натрупването на тази такса под форма на дължими разходи е предоставена само на съвестта на търговският субект, като същата ще бъда събрана или от длъжника, или ще бъде заплатена от самата държава, през бюджета на съдебната система. Това по съществото си е неправомерна държавна помощ, още повече , че е налице механизъм за събиране на тези задължения, който е изцяло финансиран от държавният бюджет посредством държавни структури , които умишлено се препятстват и изключват от този процес.

          Най – страшен е уклончивият смисъл на коментар на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, от среща в края на месец март, на която е представила виждането си, че трябва да се даде възможност на частните съдебни изпълнители да печелят, защото им намалявали делата. Тази водеща концепция е неправилна и престъпна, по тази логика когато се съберат тези задължения от 750 000 000 лв. държавата ще търси нова възможност, за налагане на своеобразен данък за достъп до правосъдие, за да се защитят доходите на частни търговски субекти .

Прилагам:  доклад сравнителен анализ за проблемите които , повдигам с настоящият сигнал .

Копие на споразумението, подписано между ВСС и КЧСИ.

С уважение: Тодор Ташев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини