От х:

Днес в x:

Йордан Радичков дебютант на “Южна пролет”

    Внукът на писателя Йордан Радичков, който носи неговото име – Йордан Д. Радичков, е сред дебютантите на “Южна пролет”. Това стана ясно днес на брифинг в община Хасково, на който бе обявена програмата на литературните дни.

    32 автори, издали първите си книги през миналата година, участват в тазгодишното издание на конкурса за дебютна литература. От тях 15 са белетристичните книги, 11 са поезия, една е литературна критика, сценарий, детски книги, които тази година за първи път ще миат свой приз.

    Внукът на Радичков е завършил българска филология в Софийския университет, има магистърска степен по творческо писане, а от миналата година учи история на философията, магистърска степен. В конкурса участва с първата си книга – сборник с разкази “Малка човешка история”.

    Сред дебютантите има и трима автори от Хасково – Владимир Борисов, Любомира Петева и Станислава Белева, която е родена в Димитровград, но живее в областния град.

    “Южна пролет” започва в сряда следващата седмица и продължава до петък. 21 издателства ще участват в традиционния базар на книгата до Часовниковата кула.

    Тържественото откриване и запалването на огъня на литературните дни е от 18 часа в сряда пред театъра. Огъня ще запали Георги Господинов, лауреат на “Южна пролет” през 1993 година. След това започва негова творческа вечер в театъра, слово за автора ще произнесе Деян Енев, член на журито на конкурса. От 19 часа същата вечер в театъра е представянето на книгата на Младен Сърбиновски “Шашма”.

    Наградите за лауреатите във всяка категория, осигурени от общината, са статуетка на Пегас и парична премия от по 1000 лв. Тази година наградата за цялостно творчество “Александър Паскалев” ще е в удвоен размер – 2000 лв. Нова е и статуетката за лауреата, дело на скулптора Златан Стоилов.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини