От х:

Днес в x:

Памет: В Конуш откриха 10-я паметник на местен герой

    Поредният жест от родолюбивата серия за отдаване на почит към героите, паднали в различни войни, родом от хасковското село Конуш, се случи днес. На фасадата на родната къща на убития край река Драва по време на Втората световна война конушенски жител Димитър Янков, местните хора откриха барелеф.

    Ликът на загиналия местен герой е работа на скулптурът, чието атели е също в Конуш, Господин Тенев-Гуспата.

    Парите за почетната паметна плоча са събрани от дарители. Със средства са участвали 173-ма души-местни хора и наследниците им, обясни председателят на Дружеството на потомците, което е единственото по рода си у нас, Недялко Тенев.

    Това е 10-тия в селото възпоминателен знак в чест и памет за загиналите конушенски фронтоваци .

    На церемонията по откриването на барелефа дойдоха повече от 50 жители на Конуш и наследници на Янковия род. За битката, в която Димитър Янков остава завинаги в унгарското през 1945 година, разказа 92-годишният фронтовак от Втората световна война Аврам Ниего, който е бил в една рота с него.

    Янков  загива на фронтовата линия на 31 март 1945 година, когато е едва на 21 години. От невзривена германска мина тялото му е разчленено.

    Днес на местния герой има посветени две стихотворения, написани от конушенци. С едно от тях  започна и церемонията по откриването. На нея присъства и заместник-областния управител на Хасково Валентин Ангелов, който в словото си се обърна към хората с думите: Нищо не е забравено и никой не е забравен, и Конуш е доказателство за това.

    Цветя пред паметния знак сложиха  кметът на Хасково Добри Беливанов и секретарят на общинската администрация Биляна Димитрова.

    Отец Никола освети барелефа, а кметът на Конуш Младен Марчев го откри. Паметта на Димитър Янков беше почетена с едноминутно мълчание.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини