От х:

Днес в x:

ГПЧЕ станаха аристократите на България

    Отбор на хасковската Езикова гимназия триумфира на държавното първенство в най-аристократичният спорт, бридж, провело се от 3-ти до 6-ти март в Сливен. Турнирът бе за ученици до 12-ти клас и събра отбори от Варна, Видин, Добрич, Пловдив, Сливен, Смолян,София, Стара Загора и Хасково. Спортният бридж се счита и за най-интелектуалният спорт наравно с шаха, а популярността му в световен мащаб расте главоломно, само не и в България. Това започна да се променя с влизането на хасковлията Теню Тенев в ръководството на федерацията. Като неин заместник председател, той отговаря за развитието именно на детско юношеския спорт. Теню Тенев е дългогодишен ас на спортният бридж в страната и актуалният шампион на България. Момичетата и момчетата на Езиковата са лично подготвяни от него в продължение на години и резултатът е впечатляваш. Още по впечатляващо е наличието на дами сред победителките. Макар бриджа да не изисква физическа сила, е спорт със силно изразено полово разграничение, като основно се практикува от мъже. Не и в хасковския си вариант, където половете бяха представени 50 на 50.

    Петър Георгиев , Даниел Игнатов, Анета Читкушева и Гергана Тенева спечелиха Държавното ученическо отборно първенство 2016 г. в конкуренцията на тимовете от СМГ „Паисий Хилендарски“(София), ПГИ"Проф. д-р Димитър Табаков" и  ГПЗЕ "Захарий Стоянов". Отборът ни се класира и на второ място от 13 тима в турнира провеждащ се по международната състезателна система, известна като Датска. Даниел и Петър се класираха в челото и на останалите  състезания : две трети места на двойковите турнири(IMPs I MPs).

    В комплексно класиране   при момчетата в категория 8-12 клас Даниел и Петър разделиха второ място, а при момичетата(8-12 клас) Анета и Гергана също са втори с равни точки. От Хасково участваха още две момичета: Диляна Митева и Рада Вълчанова, които също заслужиха аплаузи с представянето си. Това бе техния първи официален турнир, но въпреки малкия си опит показаха зряла и ефективна игра. В партньорство с двойка от София те завършиха на 5-то място в отборния турнир от 13 отбора.

    Въпреки скептичното отношение на много хора към спортния бридж – той остава единствената игра с карти в света призната за официален спорт от Международния Олимпийски Комитет през 1995 г. Спортният бридж е член и на Международната асоциацията на мисловните спортове(IMSA) заедно със спортовете шахмат, шашки, ГО и китайски шах. Всяка година се провеждат републикански, европейски и световни първенства по спортен бридж в различни категории(деца, младежи, мъже, жени и ветерани). Хасковските младежи практикуващи състезателен бридж продължават добрите традиции в града започващи от средата на 70-те години на 20 век.  Всички  ученици и младежи желаещи да практикуват интересния интелектуален спорт развиващ качества като : логическо мислене, памет и интуиция са добри дошли да се присъединят към групата момичета и момчета водещи бридж обучение под ръководството на Теню Тенев .

    С разрешение на г-н Тенев публикуваме неговите контакти : моб. тел. : 0887 30 52 92 , e-mail : tenyurt@abv.bg.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини