От х:

Днес в x:

Хасково почита предците си

    Стотици хасковлии днес почетоха предците си на гробния парк край старото Пловдивско шосе. Млади и стари се явиха пред вечните домове на близките си за да се помолят за тях и уважат паметта им. Ритуалът е по повод първата голяма Задушница за годината. Тя се провежда винаги в събота, ден преди Сирни Заговезни.  Смисълът е да помним паметта на починалите наши близки. Всички християни се молят за душите на починалите, Бог да им прости греховете, които са вършили приживе на Земята. В храмовете се отслужва заупокойна Света литургия сутринта, след което се извършват и панихиди. После се отива на гробищата.

    Поне днес пловдивския парк приличаше на място за среща на поколенията. За разлика от предходни години, този път с китки в ръце бяха и млади и още по млади. Предаването на традицията по почит на предците срещаше сериозно отношение дори и при децата, които се включваха доброволно в плевенето и почистването на гробищата. Свежи пролетни цветя окичиха вечните жилища на покониците. Тази част от традицията пък бе като манна небесна за продавачите на импровизирания цветен пазар край парка. За чест на бабите продавачки следваше да се отбележи, че цветята бяха на нормални цени, далеч от обичайния девиз на цветните пазарни сергии „ден година храни”. Въпреки стълпотворението на коли и пешеходци, организацията за посетителите бе достатъчно добра не само да няма инциденти, но дори опасност за такива.

    Както повечето религиозни празници и Голяма задушница е натоварена със символика и ритуалност. Задължителните неща, които вярващият трябва да носи, за да се извърши едно възпоменание са варено жито, червено вино и вода. Житото е символ на възкресението на Иисус Христос. Червеното вино и водата – това е Христовата кръв, която е изтекла от ребрата му, когато е бил на кръста. Затова се прелива червено вино и вода. Нещата не се свеждат само до предметите. Най-важното е молитвата към Бог, уточняват свещениците и добавят че дори и не съвсем по канон, молитвите се считат за истински ако са отправени от сърце.
     

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини