От х:

Днес в x:

Хасковски казанджии: Убиват домашната ракия, за да пием ментетата на винпромите

    Има държавна политика да „убият“ малките производители на алкохол, за да няма конкуренция на винпромите. Около това мнение се обединиха близо 130 местни и от други региони казанджии, които направиха първата в страната сбирка на новото си сдружение „Българската домашна ракия“. „Това е нещо като браншова организация, която ще защитава интересите на казанджиите и ще координира съпротивата срещу лобисткия закон“ заявиха лидерите на сдружението Андон Андонов и Стоян Атанасов. Те са на мнение, че ако рестрикциите в новия закон за акцизите не бъдат отменени, ще докарат десетки хиляди малки производители пред вратите на Народното събрание. През 2007-ма година им закарахме 15 хиляди души, няма да са по-малко и сега, закани се Атанасов.

    Предвижданите промени в закона са идиотски и ощетяват не само нас ами и държавата, възмутиха се хасковски казанджии, които са гръбнакът на организацията. Поправките в закона свиват производствените мощности на казанджиите от 1000 литра общо, на 500. „Това означава, че ние ще дължим акциз за двойно по-малко произведена ракия“ чудеха се ракиджиите на файдата на държавата. Забраната за варене на домашна ракия от 1-ви януари до 1-ви юли пък обрича на фалит местните казани. Искат от нас уведомителен режим-като дойде човек да си вари сливовицата да го приемем след 14 дни. Хората ще ни теглят майните и ще си сварят ракията в мазето, което хем е по-трудоемко хем ще е и опасно. А държавата пак ще е на загуба, разсъждаваха хората. Според тях единствената полза ще е за винпромите, като бе цитиран един от най-големите в страната, чието производство се свива напоследък. Той бил и най-новият член на сдружението на индустриалния капитал. Затова и КРИБ го подкрепял на 100 %.

    „За разлика от ментетата на винпромите, ние не произвеждаме спирт. И да искаме не можем. Правим чиста ракия от суровина“ допълни Андон Андонов. И разобличи кампанията в удобни медии, че трагичната смърт в Радомир била заради домашна ракия. Аутопсията доказала, че хората там са починали от пиене на 100 % дървесен спирт, в който има много метилов алкохол, аргументираха се протестиращите. Но това се скривало и подменяло по медиите. И накрая разказаха нещо което звучи като виц, стига само да не бе толкова кощунствено. Въпросният голям винпром, на чиято съвест тежи новия закон, правел вино и ракия от 12 кратно използване на едни и същи джибри и кал. Останалото било спирт. Затова и хората не пиели продукцията им, а залагали на собствено производство в малките казани. Според собствениците им, подобна схема на производство, може би с малко по-малка експлоатация на суровината, има във всички големи винпроми на България.

    Днешното събрание бе част от поредицата срещи за уеднаквяване позицията на казанджиите в Южна България. Моментът им за действие е когато закона влезе в пленарна зала за второ четене, което се очаква да стане идния месец.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини