От х:

Днес в x:

Протест на казанджии затвори два гранични пункта

    Собственици на казани за варене на ракия затвориха два гранични пункта - "Дунав мост" и "Капитан Андреево", блокираха и пътища. Над хиляда са протестиращите. Самите пътища, пред граничните пунктове - "Дунав мост" и "Капитан Андреево", са затворени от производителите на ракия, съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция” .

    Протестиращите нямат разрешение за протестите. Блокадата на пътищата е започнала около 10.15 часа. Главна дирекция „Национална полиция” е поела случая.

    Собственици на казани за варене на ракия от Североизточна България блокираха кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост" за час.

    "Протестираме против последните промени в закона, които са в сила от 1 януари тази година. Според тях ние - казанджиите, нямаме право да работим от 1 януари до 30 юни, както и с пълния си капацитет, който имахме досега - т.е. 1000 литра. Този закон е напълно лобистки. Искаме връщане на старото положение и да работим целогодишно, а обемите на казаните да са с обща вместимост до 1000 литра", заяви Мария Иванова от Русе пред БТА. 

    Протестиращите обясниха, че са се събрали спонтанно, а протестът им е предупредителен. 

    Под звуците на оркестър те издигнаха транспаранти с надписи "Ракията стои над политиката", "Спрете нелегалните спиртоварни. Оставете регистрираните казани" и "Не убивайте българските традиции". 

    "Ние не сме престъпници. Регистрирани сме и работим по всички български закони. Плащаме си данъците. Ние сме коректни, а сивият сектор са скрити - да отидат и да ги намерят. Този закон защитава големите предприятия за производство на алкохол", заяви Атанас Рашев от Варна.

    За около два часа протестиращи казанджии блокираха и главен път Е-79 между Враца и Мездра, което предизвика километрични опашки от автомобили и камиони, предаде "Фокус". 
    От Областно пътно управление съобщиха, че организаторите на недоволството са нямали разрешение за блокиране на пътя, за което ще им бъде наложена глоба.

    По предварителни данни близо 1000 души са протестирали днес срещу новите правила за работа на ракиджийниците. 

    Решението за ефективните протестни действия е взето, след като преди две седмици, никой не е взел предвид техните искания, когато бе големият им митинг пред Народното събрание, в който везеха участие близо 2000 души.

    Недоволството е срещу ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината – от юли до декември, и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

    Казанджиите са категорични, че ограниченията ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделни казани, които всъщност произвеждат нелегалния и фалшив алкохол.

    Искането на протестиращите е връщането на старите регулации, които разрешават варене на ракия целогодишно, а общият обем на съдовете бе до 1000 литра.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини