От х:

Днес в x:

Вземат сутрин със служебна кола от дома й шефката на Патронажа, бедните плащат

    Служебен автомобил на Домашния социален патронаж в Хасково взема всяка сутрин от дома й на ул. “Одрин” шефката на Патронажа Петя Бонева и я откарва на работа. За това сигнализираха възмутени читатели на Haskovo.net, които ни предоставиха и снимки. Те са правени в няколко последователни дни от последната седмица и показват как баничарката на Патронажа спира малко след 8.30 часа всяка сутрин, но по-надолу от входа на блока на социалната шефка, и чака по 10-15 минути, докато дамата се появи. Вероятно да не прави впечатление на съседите, предполагат нашите читатели.

    Възмутителното в случая е, че разходите за транспорт на Патронажа се плащат от бедните клиенти на социалната служба. Възрастните и безпомощни граждани на Хасково, които са принудени да разчитат на помощ от общината, за да оцелеят.

    Haskovo.net припомня, че по предложение на кмета в началото на миналата година бройката клиентите на Патронажа бе свита от 180 на 100 души, премахната бе отстъпката от 60 процента, която ползваха хората с доход до 150 лева, а разходите за транспорт, в размер на 2000 лева месечно (по данни на общината), се плащат от клиентите, всъщност от най-бедните и безпомощни хора в Хасково.

    След гласуването на това предложение от Общинския съвет решението бе върнато за ново разглеждане от тогавашния областен управител Кадир Исов. Но Общинският съвет го гласува отново и го одобри. Така Хасково остана с най-свития капацитет на Патронаж в областта. По данни на Социалната дирекция капацитетът на тази служба в Димитровград е 250 души, Любимец 280, Свиленград 320, Харманли 350, Стамболово 100, Ивайловград 120. В Хасково до февруари 2014 бяха 180, след промените – 100.

    След решението на Общинския съвет от началото на 2014-а десетина от най-бедните клиенти на Патронажа всъщност се оказаха със смъртни присъди. Около 10 са били, пак по данни на общината, хората с пенсии от около 130 лева. Средната цена на различните диети в Патронажа е около 110 лева, но като се добавят по двайсетина лева за транспорт, се оказва, че тези хора са обречени на бавна смърт, защото пенсиите не биха им стигнали да плащат. Освен доставка на храна вкъщи, Социалният патронаж извършва и други услуги, като помощ за подаване на различни документи в институциите, някои битови услуги, помощ при поддържането на хигиената вкъщи и др.

    Потърсена за коментар, шефката на Патронажа Петя Бонева отказа да коментира каквото и да било, свързано със службата, трябва да се обърнем към шефката на Дом Марина, под която шапка бил Патронажа или към пиара на общината. Все пак успяхме да й зададем въпроса за служебната кола пред дома й всяка сутрин. Нейното обяснение: “Знаете ли къде спира тази кола? Не е пред дома ми, а по-надолу. Защото автомобилите домуват в дом Марина и вместо да идват до паркинга пред Спартак, идват на ул. “Одрин”. Защото в 9 без 15 аз трябва да съм в “Дусман” да приема храната. Така пестим от разходи за транспорт”, заяви тя.

    Работното време на Социалния патронаж е от 8.30 часа, пише на врата на службата.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини