От х:

Днес в x:

Магистралата – сигурност и заплаха за Бяла река

    Откритата вчера автомагистрала „Марица“ трябваше да намали движението на превозни средства и да донесе спокойствие на хората от населените места по цариградския път. В едно от тези села - Бяла река, казват, че още не са усетили някакъв ефект. Шофьорите ползват наличната навигация, а тя ги насочва по стария път. Особено идващите от вътрешността на страната. Шумът и потокът остават почти същите.

    Не можехме да пресечем улицата– коментират жители на селото. Сега се надяват интензивността на потока да намалее, да стане по-тихо и да не се вдига толкова прах.

    И всичко това ще се случи не само, ако минават по- малко коли – каза Стойчо Дончев – собственик на малко кафене на пътя - за да сме спокойни трябва да се спазват знаците. Безразсъдство е да не се спазва ограничението от 50 км/ч за населено място. Две пешеходни пътеки има, но никой не намаля скоростта. Заради магистралата може да има по-малко движение, но нас ни притесняват тези, които карат като луди.

    Бяла река често е била арена на тежки инциденти. На пътя там само през миналата година поне 3 са загинали. В повечето случаи причина за катастрофите е високата или несъобразена скорост.

    В същото време пред заплаха да останат без работа са търговците от крайпътния пазар.

    От 25 години съм тук – казва Елена от Москва – сега не знае какво ще прави.

    Друга продавачка споделя, че са искали да закрият пазарчето още преди 3 години. За добро или лошо тогава се е намесил Цветан Цветанов.“Останахме тук, но ако тогава се бяхме махнали, може би сега вече щяхме да сме си намерили друга работа“.

    Израснала съм на този пазар – разказва млада жена. Устроила се е– имат дори печка, която да я топли в студените дни. Споделят, че до преди ден на всяка минута е спирал ТИР или чужда кола да пазарува.

    Възрастен мъж казва – всяко нещо има две страни – това тук ще си отпадне от само себе си, а хората в селото ще са доволни, че им е по-тихо.

    Отварянето на АМ „Марица“ ще промени много неща – движението, шума, съдби... За сега обаче разписанието на автобусите си остава същото. Желаещите да пътуват от Първомай до София, могат да пресрещнат автобуса на Дебър.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини