От х:

Днес в x:

Тодор Баръмов и "Движение 21" оспорват изборите в Първомай

Тодор Баръмов е подал жалба чрез ОИК – Първомай до Административен съд - Пловдив от името на „Движение 21“. С нея се оспорва решението на ОИК – Първомай за избиране на общински съветници.

Той счита, че огромният брой недействителни бюлетини не е заради допуснати грешки, а заради неправилно преброяване и попълване на протоколите от избора.

„Във връзка с посочените по-горе неточности, от голямо значение за нас е, че в същия протокол, на стр.4, т.9,ред 3, срещу „Движение 21“ е извършена корекция на действителните гласове от 574 на 547, което е намаление с 27 гласа.“ - описва в жалбата си Тодор Баръмов. За един мандат са необходими 549гласа.

Освен това, според Баръмов, огромният брой недействителни бюлетини се дължи на неправилно преброяване и описва случаи в които за невалидни се считат бюлетини с посочени повече от 1 преференция. "Съгласно разпоредбата на чл.437, ал.2 т.5 от Изборния кодекс и трайната практика на ЦИК – пише в жалбата - когато в една бюлетина са отбелязани от избирател две преференции, то гласът следва да се счита за действителен и подаден за кандидатската листа без да се отчита преференцията."

По закон жалбата трябва до 3 дни да бъде изпратена от ОИК – Първомай в Административен съд – Пловдив, а оттам в 7 дневен срок да бъде насрочено разглеждането ѝ. До 14 дни ще бъде ясно дали са основателни претенциите на Тодор Баръмов и „Движение 21“.

Ако жалбата им бъде уважена и необходимите 2 гласа бъдат установени, ще настъпи преразпределение на мандатите в Общински съвет – Първомай.

7-дневен е срокът, в който могат да бъдат подавани жалби, оспорващи решението на ОИК. Утре изтича тридневния срокпредадени на Административен съд - Пловдив. Претенции за преброяването се чуват и от други партии, но до сега няма заведени жалби.

В Община Първомай от 13 953 бюлетини, според протокола на ОИК, 2437 са невалидни.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини