От х:

Днес в x:

Ключов свидетел на изтезания в сирийските затвори, е бежанец в Германия

Един от сирийските правителствени войници, участвали в заснемането на масови мъчения, чиито снимки бяха публикувани в началото на 2014 година, е беженец в Германия. За това съобщи арабското издание „Заман ал Уасл“.

Мохамад Ахмад Тафанкджи е влязъл в Германия преди 25 дни и сега живее с майка си и двамата си братя в лагер в Карлсруе. Тафанкджи е ключов свидетел за доказването на масовите мъчения в сирийските затвори. Телата са били заснемани в болница 601 в квартал „Маззе“ в сирийската столица Дамаск.

Изтеклите снимки показват доказателства за извършване на мъчения, извършени не само в затворите, но и в центровете за задържане на сирийския режим над 11 000 арестанти.

В средата на 2013 година, екип от военни прокурори и съдебни експерти, анализираха 55 000 снимки, направени и предоставени от сирийски дезертьор с кодово име „Цезар“, който сега живее извън Сирия със семейството си на неизвестно място, съобщава CNN.

Членовете на екипа споделят своите констатации съвместно със CNN и британското издание „Гардиън“ на 20 януари 2014 година. Снимките показват стотици безжизнени тела с признати на глад, брутален побой, задушаване и други форми на изтезания.

По случая има доклад за извършено военно престъпление, написан от съдебни експерти и прокурори. Сър Дезмънд де Силва, бивш главен прокурор на Специалния съд за Сиера Леоне, в интервю за CNN, оприличи образите от снимките на кадрите от Холокоста и нацистките лагери на смъртта.

Сирия не е член на Международния наказателен съд. Единственият начин съдът да преследва някой от Сирия е със сезиране от Съвета за сигурност на ООН.

Автор: Руслан Трад

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини