От х:

Днес в x:

Изложбата „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин” в Народното събрание

    Днес - 23 септември в Клуба на Народния представител в Народното събрание зам.-председателят на НС доц. д-р Алиосман Имамов откри изложбата „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин”. Председателят на ДПС Лютви Местан приветства гостите. 
    Изложбата е посветена на Европейските дни на наследството-2015 – една инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз, която се отбелязва от стотици организации в Европа през септември т.г., а националната тема е ‘’Културно наследство и местно устойчиво развитие’’, чийто избор е продиктуван от все по-утвърждаващата се роля на културното наследство като важен ресурс за местно развитие.
    Автори на експозицията са 11 фотографи от EFOD – Сдружение на арт-фотографите от Одрин, а местен партньор е Арт движение КРЪГ от Кърджали. Двете организации са и инициатори на събитието, което се предхожда от дълга изследователка работа в Одрин и от няколко месеца изследователска работа на българска територия. 
    Тази експозиция поставя акцент върху значението на занаятите като част от културното наследство на Балканите. Авторите ни предоставят наистина вълнуваща среща с 44-ма от най-старите – достойни и непреклонни пред света на технологиите – носители на истинското и предавано от поколение на поколение майсторство в двата побратимени града Одрин и Кърджали. Майсторство, което е част от културната памет на Балканите, но също така е безспорен ресурс в общата историческа памет. Списъкът от занаяти е дълъг: ножари, шивачи, леяри, майстори на бонбони и покриви, златари и пчелари, фурнаджии и часовникари, майстори на сачове и музикални инструменти, юрганджии, майстори на сувенири, дърводелци, обущари, певци и музиканти. Преди да тръгне за София, дебютът на експозицията вече се състоя по време на 10-тото юбилейно издание на Фестивала на терлика в Дъждовница на 5 септември т.г., за да насърчи интереса на различни публики към темата за културното наследство като ресурс за местно развитие.

       
    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини