От х:

Днес в x:

Разследването за затвора в Хасково пратено на апелативен прокурор в Пловдив

6-те тома, които съдържат документите от разследването за разрушаването на затвора в Хасково, който е паметник на културата, е изпратено на обвинител от Апелативна прокуратура в Пловдив, научи Haskovo.net от свои достоверни източници. Пловдивският апелативен прокурор е определен да осъществява надзор над разследването. Той трябва да прегледа събраните към момента данни и доказателства и даде указания за развоя на досъдебното производство. Папките са били пратени в Пловдив в петък миналата седмица. Според източници от разследването са събрани много и разнообразни доказателства, но предстои да се произнесе прокуратурата.

Затворът в Хасково е обявен за паметник на културата през 1970 година. През годините там е имало експозиция на Историческия музей, по-късно става част от терен, собственост на военното министерство. През 2010 година държавата го прехвърля безвъзмездно на община Хасково, а по думите на кмета Георги Иванов от онези години общината е възнамерялава да направи там нещо като мемориал.

Изненадващо тази година сградата на затвора бе разрушена, а теренът бе предложен за продажба за малко над един милион лева. След публикацията в Haskovo.net обаче окръжната прокуратура се самосезира, образувано бе досъдебно производство, а на сесията в края на юли градоначалникът оттгегли предложението си за продажбата на терена.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини