От х:

Днес в x:

Издигат паметна плоча на 46-ма, загинали във войните

Паметна плоча на 46-ма души, които са убити по време на Балканската, Междусъюзническата, както и двете Световни войни, ще бъде поставена в тополовградското село Българска поляна. Това съобщи Илия Иванов – член на инициативния комитет. Плочата ще бъде открита на 6 септември – Денят на Съединението от 10:30 часа.

Списъкът с имената на загиналите е взет от Военноисторическия музей във Велико Търново. Бойците са били хора на възраст от 27 до 38-40 и повече години. Мнозина от тях са имали семейства и деца. Всички те са оставили 75 сираци, обясни още Илия Иванов, който е родом от селото. Неговият баща – Георги Атанасов пък е улучен при престрелка в Сърбия във Втората световна война. Куршумът обаче остава в раницата, спира го аптечката и така Георги остава невредим. Куршумът бил съхраняван дълги години, но е затрит при пожар в семейната им къща.

Идеята за поставянето на плочата дошла от друга родственичка от Българска поляна – Мария Кръстанова. Тя е съдействала и за събиране на средства от спонсори в Стара Загора.

Ива Иванова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини