От х:

Днес в x:

"Траки" отбелязва Деня на организирания туризъм в България

    Днес се навършват 120 години от първото организирано изкачван на Черни връх. Планирал го е Алеко Константинов. Щастливеца събира 300 човека провиквайки се "Ей, българино, стой бе, къде си се лутнал, не о хлебе единном жив будет человек..."

    120 години по-късно организираният туризъм в Първомай е жив. Неуморен ентусиаст и негов флагман е Стойчо Багрев. В ръководеното от него дружество „Траки“ членуват 226 туристи, но има и такива, които все още не са платили годишния си членски внос. От началото на годината са организирани повече от 35 похода с над 1200 човекоучастия. За провеждането на всяко от мероприятията помага и Атанас Добрев.

    Мусала, Мальовица, Вихрен, Ботев – най-високите и най-трудните върхове в България са изкачени от членовете на Първомайското дружество „Траки“. Между тях има малки и големи деца, млади и възрастни, опитни и начинаещи туристи. Всички те вече знаят, че „изгревът е по-красив от планината“.

    Дружеството развива дейността си едва втора година. Малка част от необходимите средства се осигуряват от членски внос, а по- голямата са от общинския бюджет. Ръководството работи безвъзмездно. Всяка стотинка отива за транспорт или поддържане на табелите по маршрутите на общинските забележителности. Разбрали, че дружеството е със значение за общността, съветниците предоставиха безвъзмездно офис за удобство на дейността му.

    Денят на организирания пешеходния туризъм в България се чества в последната неделя на август. Хиляди хора се събират в подножието на Витоша и извървяват стъпките на Алеко. Първомайци ще го отбележат с поход до Кръстова гора и Караджов камък. Желаещите  да участват трябва да заявят това при Наско Добрев - 0336 63098 или на телефона на Стойчо Багрев: 0894734843. Тръгване от паркинга на община Първомай от 07:00 часа на 30 август.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини