От х:

Днес в x:

Сашо Милушев: Читалищата да станат като хотели, с категории

Проблемът на читалищата с финансирането може да бъде решен до известна степен, ако бъдат категоризирани. Това предлага секретарят на читалище „Заря“ в Хасково Александър Милушев. Културната институция е най-голямата в Южна България. Развива много дейности, има разнообразни школи. „Заря“ е и ковачница за много таланти, които имат успехи, както на национално ниво, така и на международна сцена.

Предложенията за промени в Закона за читалищата обаче са в много суров вид. Има работни групи, които се опитват нещо да направят, обясни Милушев. Той предлага читалищата да получават финансиране на базата на категоризацията. Подобно на хотелите, които получават определен брой звезди според базата си. А от броя на звездите зависят и цените на нощувки и другите услуги.

Всеизвестен факт е, че сградата на „Заря“ не е от най-лъскавите, а на фона на ремонтирания преди около година център, изглежда направо като беден роднина. Ръководството на читалището подменя поетапно дограмите и се освежават кабинетите, където се провеждат занимания с деца, но нещата се случват бавно. Културната институция разчита на собствени средства от такси и билети, от държавното финансиране, което е на субсидирана бройка по 6886 лв. Така читалището получава малко над 160 000 лв., с които се плащат заплати. Куриозното в случая е, че примерно едно малко читалище, което има секретар и библиотекар, получава две субсидии. А читалище с 20 дейности също получава по 6886 лв. на човек, но развиването на толкова много дейности изисква по-голям харч – отопление, осветление, костюми и други неща, обясни още Милушев.

Възможно е да се получат пари и от Министерството на културата – от 3000 до 5000 лв., откъдето отпускат допълваща субсидия за ремонт, костюми или книги. За тази година обаче такива средства не са предвидени. В същото време и община Хасково не заделя собствени средства за тях. За разлика от областния град, община Димитровград отделя по 40 000 лв за читалищата си.

За проблемите на читалищата и дейността на „Заря“ четете в интервю с Александър Милушев.

Ива Иванова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини