От х:

Днес в x:

Проф. Овчаров: Пътят за Перперикон тръгва от Александрово

    Парче керамика с монограм на един от най-амбициозните български царе Михаил Шишман е сред последните находки от средновековния пласт на Перперикон. Това доказва, че в началото на XIV в. в крепостта е присъствала българска войска, смятат археолозите. Открити са и златни и сребърни монети, също с лика на Иван Александър, сечени в Търново и малко използвани.

    Последните находки в древния град бяха показани днес в пресклуба на БТА в Хасково от проф. Николай Овчаров.

    Тази година проучванията на Перперикон са финансирани с 220 000 лева целево от правителството.

    Проф. Овчаров припомни, че Перперикон, както и цялата Югоизточна България през XIII-XIV век е бил арена на сблъсъци за надмощие между българското царство и византийската империя. Последните находки потвърждават, че в определени периоди крепостта е била владяна от българите. Това се случва в период, който е смятан за пълна хегемония на Византия над Източните Родопи и Тракия.

    32 хиляди лева са приходите в Перперикон за месец май от билети и такси, съобщи още проф. Овчаров. Той очаква за годината приходът да е над 200 000 лв., което пък означава, в обозримо бъдеще Преперикон може да се самоиздържа.

    Известният археолог напомни, че атрактивната дестинация, който тръгва от музея в Александрово, минава през Преперикон, кърджалийския манастир “Йоан Предтеча”, храмът на Орфей в Момчилград, е реален, а не измислен туристически маршрут.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини