От х:

Днес в x:

"Алфа Рисърч": "Мъртви вълнения"" вещаят неочаквани политически обрати


Изненада на местните избори би могла да дойде и от страна на местни бизнес сдружения, смята социоложката Боряна Димитрова

Въпреки наближаващите местни избори, на повърхността политическата ситуация у нас изглежда спокойна. Но въпреки липсата на значими движения и политически заявки по места за размествания има натрупани достатъчно напрежения в отделни населени места, коментира в предаването „12+3“ на БНР социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

Като пример за такова натрупано напрежение тя посочи Варна. "На последната сесия на Общинския съвет се видя, че там, където зреят граждански недоволства, там, където има нерешени и натрупани с години проблеми, те в един момент излизат на повърхността, колкото и да ни се е струвало в един момент, че са успешно и ловко потушени от политиците", коментира тя. 

Второто направление, в което социолозите виждат „поток на мъртво вълнение“, това е започнатият, но незавършен ход на реформите - съдебната, здравната и пенсионната. "Струва ми се, че тук има все още много електрически заряд във въздуха и можем да сме свидетели, включително и на неочаквани обрати, които да предопределят хода на политическия процес в една или друга посока", убедена е социоложката.

Според Боряна Димитрова, най-голяма полза от висока активност на референдума ще имат българите зад граница. "Полза би имало и българското общество, защото би приобщило по един по-значителен начин тези хора, за които това ще е и морален стимул един ден да помислят за връщане в България."

Социологът коментира, че изненада на местните избори би могла да дойде от страна на местни бизнес сдружения. "Ако виждам някаква изненада, това е нарастването на силата или възможността по-силни от предвижданите към момента позиции да извоюват такива местни, на локално равнище с влияние, партии и сдужения", посочи Димитрова

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини