От х:

Днес в x:

Съдът окончателно отмени такса включване на ЕВН

Сдружението за правна помощ на потребителите спечели и на последна инстанция делото срещу общите условия на ЕВН "Електроснабдяване". Това съобщават от сдружението.

Върховният касационен съд (ВКС) е отменил окончателно и без право на обжалване прилагането на атакуваните като неравноправни 13 клаузи от общите условия на ЕВН България Електроснабдяване. Сред въпросните клаузи е и такса включване. На практика отпадат 1/3 от общите условия на електроразпределителното дружество.

Съдът е взел решението си на 7 август.

От Сдружението за правна помощ на потребителите отбелязват, че решението на Касационния съд ще доведе до значими последици в отношенията доставчик-потребител на ел. енергия не само за клиентите на ЕВН, но и за всички потребители в страната.

Припомняме, през декември миналата година Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжните магистрати, според което прилагането на оспорените клаузи, които касаят таксата за включване, когато токът е бил прекъснат. От ЕВН веднага обявиха намерението си да обжалват.

На база на съдебното решение потребителите на ЕВН вече не дължат такса включване при спиране на електрозахранването на абонатите.

Освен това дружеството не може да прекъсва тока, без предварително да е уведомило потребителя за това.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини