От х:

Днес в x:

Да отгледаш Крали Марко

Мина световната седмица на кърменето. В Хасково може и да се отбеляза някакси, но аз лично нищо не видях. Ще да е било някакво тайно честване. Чета по разни международни медии чужденките отпразнували, кърмейки публично по паркове и градинки. Някои дори излезли демонстративно от работа и показали гръд, за да утвърдят правото си на естествено отглеждане...

В Хасково видях много майки тази седмица, повечето пушеха до количките. Да са кърмели не знам. Вече почвам да си мисля, че сред толкова майчин дим и аз ще се поддам на изкушението и ще се върна към стари забравени навици. Не забелязах някой да се впечатляваше от факта, че пушат на главите на децата си, а с другата ръка бутат шише. За сметка на това аз се превръщам с всеки изминат ден в някакъв местен чешит. Не стига, че кърмя, не стига, че го правя на поискване, ами на всичкото отгоре детето е на година и малко.

Преди време не вярвах на приятелка, когато ми разказваше, че в България често я питали, дали отглежда Крали Марко. Е, сега и повярвах. Не за друго, а защото и мен започнаха да ме питат. Изглежда нормалното и естественото е ненормално, а изкуственото е обичайно и прието. От неясен брой години СЗО и УНИЦЕФ задръстиха световното пространство с разяснения колко е важно децата да се кърмят на поискване и докато искат, т.е да се чака естественото отбиване, което в повечето случаи става около две, две и половина.

Няма да се занимавам да изреждам позитивите, могат да се прочетат навсякъде. Единствено ми се иска да припомня и да постотня ,че няма такова нещо като „свършване на млякото“. Ако кърменето е правилно и на поискване мляко има всяка от нас. Единствено, когато се започне с въвеждането на новите храни регулацията става по естесвен път и постепенно количеството, което се отделя намаля, но няма да свърши рязко или да е недостатъчно.Така спокойно в България, където е чудесно, че майчинството продължава две години, може да се кърми толкова, колкото препоръчват всички здравни организации, а именно поне 2 години.

Привържениците на продължителното кърмене не сме чудаци и разни модерни откачалки. Всъщност да гледаш Крали Марко е нещо старо и естествено. Така са се отглеждали децата. Отбиването е ставало тогава, когато детето само се отбие, и то не поради факта, че някой му е дал шише, а защото е навършило необходимата възраст, за да няма повече нужда от мляко.

Не знам за вас, но аз отбелязах седмицата на кърменето кърмейки.И колкото и да ми се повтаря, че детето щяло от „моята гърда да отиде на гърдата на жена си“, пак няма да се трогна. Ще отгледам своя Крали Марко с удоволствие!

Жанета Матанова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини