От х:

Днес в x:

Внушително светлинно шоу и тъмни пътеки на фестивала „Перперикон”

Внушително светлинно шоу, прожектирано върху останките на средновековната кула в западната част на Акропола възкреси битките на римляните с траките за Перперикон на скалния град. Преливащите се светлини припомниха отминали исторически времена, а 3 D ефектите създаваха реалност на прожекцията, която продължи доста дълго пред очарованите погледи на хората. Това стана тази вечер по време на хепънинга по повод 15-ия Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“. Тази година събитията са изцяло съсредоточени на скалния град като ключов туристически обект в страната.

Община Кърджали бе осигурила безплатен транспорт до археологическия обект, но на място се оказа че паркинг е тесен за всички автобуси – имаше поне няколко от Хасково. Групи възрастни хора, дори с бастуни се катериха нагоре към скалния град на траките, без да усещат болежките. Имаше хора от всички възрасти, много младежи снимаха с фотоапарати. Бяха дошли както запалени планинари и фотографи, така и доста деца с родителите си.

На високото ги посрещнаха римски воини. Имаше и демонстрации на стари занаяти както и на ястия. Насред старините за пръв път кърджалийци чуха изпълнение на лира от световноизвестния гръцки инструменталист Пантелис Павлидис, който и припяваше. Зад него на малко известните инструменти блокфлейти, направени от бреза, бе харизматичното трио Ранни птички „Early Byrds“. Тримата младежи свирят ренесансова музика, у нас са придружавани от Йосиф Герджиков, ръководител на формация „Юлангело“.

Очарователни бяха актьорите от старозагорския театър, които играха в традициите на късната античност. Чухме и църковни песнопения.

Среща на няколко изкуства и безспорно красиво изживяване – с това ще се запомни хепънинга на Перперикон.

За съжаление обаче един факт помрачи настроението на кърджалийци и гости на финала на тръгване – неосветените пътеки, които опънаха нервите им.

 Радка ПЕТКОВА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини