От х:

Днес в x:

Изборните правила на президента ще объркат изборните сметки на ДПС в Кърджали

Изборните правила, предлагани от държавния глава Росен Плевнелиев ще объркат изборните сметки на ДПС за предстоящите местни избори наесен. Насрочването на референдум за промени в Изборния кодекс за 25 октомври, когато се планира и местния вот ще затрудни максимално електората на ДПС в смесените региони, включително и в Кърджали, сочат анализи на социолози, работещи на терен. Социологическите анкети вече са в  ход и става ясно, че застаряващия и полуграмотен електорат в селата на Кърджалийска област ще срещне непреодолими пречки в опитите си да гласува едновременно за изборните правила на президента и  за местна власт.

Ще припомним,че президентът Росен Плевнелиев поиска референдум, на който българския избирател да се произнесе дали да се въведе смесена система за избор на народни представители, като освен чрез  партийни листи те да попадат в Народното събрание и след мажоритарен избор. Президентът също така очаква избирателят да се произнесе,дали е съгласен да се въведе задължително гласуване. Като трето предложение се лансира и одобряването на възможността за електронно дистанционно гласуване. Държавният глава аргументира трите си предложения за нови изборни правила с желанието да се мотивират пасивни избиратели да се включат в изборния процес, както и с необходимостта на нашите имигранти в чужбина да се даде достатъчна възможност да упражнят правото си на глас. Президентът Плевнелиев предложи също да се гласува за референдум и местна власт на една дата-25 октомври.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента контрира, че ако започнем да въвеждаме мажоритарен елемент, то тогава той трябва да се наложи тотално при избора на представители на всички нива. Председателят на БСП Васил Миков пък пръв посочи,че референдум и местни избори в едно ще затруднят избирателите,особено беловласите.

  Президентът Расен Плевнелиев цели с идеята за референдум и местни избори в едно да гарантира служебна победа на ГЕРБ в смесените райони.Нашите избиратели ще бъдат тотално объркани.И без това в Кърджалийско има най-много недействителни бюлетини по време на избори.При местен вот се гласува едновременно за общински кмет,листа за общински съветници и за селски кметове.Хората няма да могат да се ориентират в бюлетините. Това сподели за Кърджали бг вести областният лидер на ДПС и кмет на Джебел Бахри Юмер. Той подкрепи становището на Лютви Местан, мажоритарния избор да се въведе тотално,като смята,че това ще усили позициите на партията му в Кърджалийско. Не е честно да се играе на тази струна с избирателите преди местния вот, смята още Бахри Юмер.

Въпреки,че отчитат проблеми за беловласия си електорат от избори две в едно от БСП смятат допълнително да усложнят нещата в Кърджалийско.Ръководството на партията в областния център започва процедура за отделянето на Кърджали в отделна община.

 Перперек да се обособи в друга община,по подобие на селищните системи от времето на социализма.По този начин ще се сложи край на хегемонията на ДПС в община Кърджали,споделя областният лидер на социалистите Георги Кючуков..Ако групата съветници на БСП не получат подкрепа в местния парламент,ще се започне подписка за референдум с искане,и той да се проведе на 25 октомври.

Така на практика избирателят ще бъде максимално затруднен.Ще има три тъмни стаички,три урни и много бюлетини.

  Не виждам,какво Перперек пречи на социалистите.Те се занимават с глупости.Опитват се да си решават вътрешнопартийните проблеми с измислени инициативи,категоричен е Бахри Юмер.

    Не мисля,че референдума ще затрудни избирателите в Кърджалиско.Правили сме вече избори две в едно.Ще припомня,че избирателите гласуваха едновременно за местна власт и президент.Някой се страхува от референдума.Това коментира от своя страна областният координатор на ГЕРБ  и народен представител от Кърджалийският многомандатен избирателен район Цвета Караянчева.Не ми се ще да вярвам,че ДПС и БСП се страхуват от волята на избирателя,добави тя.Караянчева препоръча на политическите си опоненти да впрегнат своите структури  и да не правят евтин пиар ,а широка разяснителна кампания като ГЕРБ.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини