От х:

Днес в x:

Перперикон се готви за фестивални зрелища

Международният фестивал „Перперикон“ става на 15 години, а програмата му отново предвижда уникални церемонии и изпълнения. Ренесансови блок-флейти от холандско трио, древногръцка лира, огнено-винен ритуал, светлинно шоу и редица спектакли замислят организаторите, като всичко това ще се вихри в чертите на скалния град на траките.

Жрецът на Дионис и този път ще предскаже съдбата на гостите, дошли тук специално за проявата, която ще сложи и точката на археологическите проучвания на перпериконския Акропол. Актьорът Петър Савчов, който е главен организатор на фестивала, подчерта, че именно финалът на разкопките ще бъде основен акцент, тъй като това е най-бързо развиващият се археологически обект в България.

Ден преди хепънинга на Перперикон програмата предвижда и концерт на холандското трио „Ранни птички“, който ще се състои в Художествената галерия „Станка Димитрова“ в центъра на Кърджали, известна с перфектната си акустика. Музикантите ще изпълнят творби на Жюстен Дюпре от ХV век, а патрон на участието им ще е посланикът на Холандия Том ван Оорсхот. 

Форумът на скалния град ще протече под наслова „Духът на Перперикон“ – все пак местните са нарекли мястото Джин тепе, означаващо „Върхът на духовете“.
„Ще се опитаме да събудим духа на България, да създадем едно незабравимо преживяване на хората, които ще присъстват. Стремежът ни е да покажем най-доброто в световната култура, затова и на тазгодишния фестивал ще има сериозно чуждестранно присъствие. За първи път в България ще звучи музика от древна лира в изпълнение на гръцкия музикант Пантелис Павлидис“, уверява Петър Савчов.

Според него обаче основният акцент ще бъде поставен върху изпълнението на холандските „Ранни птички“. Амбицията на проявата е да представи всички епохи от разцвета на Перперикон. В Двореца светилище е предвидена възстановка, в която от владетеля ще бъде измолено гадателство, което ще се изпълни в храма на Дионис. Избрани зрители ще получат предсказание за бъдещето си с огнено-винен ритуал.

На подобно благоволение вече са се радвали редица български политици и хора на изкуството, макар впоследствие да се е оказвало, че и „древните жреци“ грешат.
Гостите ще бъдат посрещани на входа на южната кула от римски войници. Занаятчии пък ще представят уменията на древните хора, населявали скалния град. Програмата предвижда също дегустация на ястия от римската епоха и Средновековието, както и спектакъл с бойните изкуства на римляните и траките. В руините на църквата на Никита Ремесиански детски хор ще изпълни православни песнопения, а кукленият театър от Стара Загора ще изнесе представление в традициите на средновековното изкуство на западния площад.

На финала ще има светлинно шоу, филм, танци и 3D анимация на екрани в огромен размер 20 на 10 метра, които ще са извън стените на скалния град, разкриват още организаторите.
Тази година обаче няма да се излъчи лауреат на фестивала, тъй като идеята е вниманието да бъде концентрирано изцяло върху Перперикон. По традиция отличието е сребърен дубликат на пръстен с печата на Птолемей Втори Филаделф. „Опитът ни подсказва, че избирането на заслужил човек е престижно и за нас, и за него самия, но обикновено тогава акцентът пада върху наградата. Сега целта ни е да покажем, че дългогодишните усилия на археолозите са се увенчали с огромен резултат“, коментира Савчов.
Хепънингът ще се състои на 27 юни, осигурен е и безплатен транспорт с автобуси за жителите на Кърджали.

Източник: http://www.desant.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини