От х:

Днес в x:

Да пренесеш раница с хероин през границата за 100 евро

100 евро. Такова възнаграждение е трябвало да получи всяка от петте жени, които бяха задържани на 12 юни на Капитан Андреево заедно с шивачката от Сандански Йорданка Христовска. В шестте раници бяха открити близо 60 кг. хероин за над 5 млн. лв. Христовска търка наровете с постоянна мярка “задържане под стража”. Днес Хасковският окръжен съд наложи същата мярка за неотклонение за другите двама в схемата – Сашко Петров и Васил Косев.

Именно Васил Косев бе посочен от държавното обвинение като организатор на канала. Той е финансирал пътуването на шестте жени до Истанбул, а там заедно със Сашко Петров е пакетирал дрогата, сложил я в раниците и натоварил багажа на рейса. После двамата тръгнали да се прибират, но по друг маршрут – през Гърция. Били задържани на влизане в България.

Петте жени, пътували с Христовска, всъщност са били необходими в схемата само като хора, чиито багаж се товари в автобуса. Стоте евро, обещани като възнаграждение, изглеждат абсурдно на фона на наказанието, което биха могли да получат, ако бяха обвинени като съучастнички и осъдени – над 15 години затвор и глоба от 200 до 300 хиляди лева. Прокуратурата обаче погледна снизходително на тяхното участие и ги определи като невинни жертви, приемайки за чиста монета обяснението им, че не са знаели какво има в раниците.

В паяжината на наркотрафикантите често попадат и невинни хора, които от доверчивост или алчност, а понякога може би от безизходица, се оказват престъпници. Куриозен пример, все още споменаван в кулоарите на Темида в Хасково, е случаят със Сашко от Ямбол. Дребен амбулантен търговец, който купувал от Турция дреболии – сапуни, прах за пране, дрехи. През 2011 година имал нещастието да прекоси пеша границата, докато в същото време банда трафиканти, усетени от полицията, се изнасяли оттам с мръсна газ. Те изхвърлили от колата няколко туби от перилен препарат, пълни с хероин, а Сашко се натъкнал на една от тях. Веднага я сграбчил, а когато малко по-късно го спрели антимафиотите и го попитали откъде я е взел, Сашко стиснал здраво плячката си и обявил, че е негова. Така се озовал зад решетките заедно с бандата трафиканти.

По-късно Сашко от Ямбол отърва кожата, но с цената на няколкогодишно разкарване из съдебните зали.

В същото време истинските босове на наркотрафика, мозъците на незаконните схеми, в повечето случаи остават недосегаеми. Обикновено те имат няколко “бушона” между себе си, мулетата и организаторите на по-ниско ниво, каквито изглеждат и оставените днес зад решетките Сашко Петров и Васил Косев. Те, както и Йорданка Христовска, отказват да съобщят на кого е трябвало да бъде предаден хероинът в България. Макар че той вероятно също е поредният “бушон”. Христовска не признава и за размера на нейния “хонорар”, който със сигурност е много по-голям от 100-те евро за всяка от петте й спътнички. Печалбата за големите босове пък бе посочена по-горе – над 5 милиона лева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини