От х:

Днес в x:

НАП: Абитуриентите да плащат за здраве, докато станат студенти

Абитуриентите е необходимо да започнат да се самоосигуряват здравно, защото в момента са ничии за Здравната система. Това предупреждават от НАП Хасково по повод мъртвия период в който изпадат завършващите средното си образование. През лятото близо 2000 хасковски абитуриенти не попадат в нито една от двете категории, при които ги осигурява държавата-ученици или студенти.

Причината е, че децата завършват училище през месец юни, а започват следването си във ВУЗ през септември или октомври. Това прави повече от три месеца неплатени здравно-осигурителни вноски, което по регламентът в България означава прекъсване на здравните права. За времето от тези няколко месеца младежите, освен че следва внесат здравноосигурителните си вноски, е необходимо предварително да подадат и декларация Образец 7.

Декларацията се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Така, ако абитуриентите започнат от 1 юли да внасят за своя сметка здравните си вноски, то до 25 август трябва да подадат формуляра в офис на НАП по постоянен адрес.

Зрелостниците могат да правят справка за здравния си статус чрез електронната услуга на НАП в интернет-страницата на Агенцията или чрез въвеждане на ЕГН през телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини