От х:

Днес в x:

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Обикновено в началото на лятото много хора решават да започнат някаква диета, с който да свалят няколко килограма. Не се хвърляйте на експресни диети или такива, които предвиждат някакви крайности! Последиците за здравето може да бъдат сериозни. Преди да започнете да прилагате хранителен режим за редукция на тегло, трябва добре да прецените дали е целесъобразно. Трябва също така да се настроите, че прилагането на оптимално хранене не е за седмица-две, а за по-дълъг период от време, за да се избегне омагьосан кръг, в който борбата с теглото е за цял живот, подчертава д-р Митко Ригов, диетолог в Александровска болница. Лош диетологичен подход с постоянни обратни ефекти води до затлъстяване с висок процент телесни и висцерапни мазнини, съпроводени с нежелателни здравословни ефекти.

Много хора се питат: Как да отслабна правилно?

Първо чрез индекса на телесната маса (ИТМ) оценете своето тегло. Още по-добре е да се определи и съставът на тялото - процентите на телесни мазнини, мускулна и кожна маса, съдържание на вода и др. При ИТМ над 30 вероятно трябва да свалите повече от 5-6 кг. При ИТМ 25-30 вероятно имате нужда от оптимизиране само на 5-6 кг. Но е важно след това трайно да задържите постигнатото! Ако имате добра поносимост към черешите, нямате стомашно-чревни проблеми, синдром на поликистозните яйчници, инсулинова резистентност, диабет и изразен анемичен синдром може да използвате този плод за редукция на излишните килограми. Съдържанието на въглехидрати, респективно енергийната стойност, зависи от сорта и степента на зрялост - по-малко калории има в по-незрелите и белите череши.

С плода се постига добър алкализиращ и диуретичен ефект, както и отслабване. Но при паралелен сегментарен анализ на състава на тялото се установява, че след дългосрочна черешова диета свалянето обикновено не е за сметка на ефективно намаление на телесни мазнини. Напротив, процентът им в тялото се увеличава за сметка на редуциране на мускулната маса. В основата е реакцията на тялото и нарушение на водно-солевия баланс.

Ако след режима не се проведе правилно захранване и не се продължи с адекватно хранене, е възможно за кратък период от време връщане на старото тегло и даже надбавка от нови няколко килограма. Затова е препоръчително черешовите дни да се съчетаят с консумация на други подходящи сезонни храни.

Може за начало да проведете 2-3 вегетариански дни:

- закуска - кисело мляко 0,1 -2% със или без овесени трици или чиа;
- междинен прием: 250-300 г череши или 150 мл фреш от череши;
- обяд: сезонни зеленчуци (без картофи) във вид на салати, овкусени със зехтин, лимон, умерено сол;
- следобеден прием: кисело мляко или фреш от моркови (целина), сурови бадеми или сурови семена 1 с.л.
- вечеря: салати или цели сезонни зеленчуци + постно ястие или супа + нормална порция печена риба.

След това може да направите до 3 разтоварващи дни:

- ден 1 и 3: за деня се консумират 0,8-1 кг по-розови плодове, разделени на 3-4 приема през 2-3 часа; за вечеря само 250-300 г салата от зелени зеленчуци, цели зеленчуци или зеленчуково смути 200 г.
- ден 2: за деня 1,0-1,2 кг череши на 4-5 равномерни приема.

След това се провеждат отново 3 вегетариански дни, но с включване на кисело мляко, сезонни зеленчуци, яйчен белтък и за последните 2 дни за вечеря печена риба - бяла риба или пъстърва със зеленчуци.
След този 8-9-дневен хранителен режим е добре да се продължи с дългосрочно балансирано хранене. Контролирайте по-стриктно приема на храни с рафинирана захар и бяло брашно. До 1-2 пъти на седмица (само през деня) - печени картофи (кафяв ориз) със зеленчуци, пълнозърнест квасен хляб. Пийте достатъчно вода (чай) - по 30-35 мл на кг телесно тегло, в топли дни и при повишена двигателна активност - до 40 мл. При слабост или падане на кръвното налягане изпийте чаша чай с мед.

Двигателната активност през първите 10-12 дни следва да бъде обичайна и с умерена интензивност - ходене по 1-2 часа, плуване, общи упражнения, колело, кардиофитнес по 25-40 мин с ниско натоварване, пипа то, аеробика, танци и км.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини