От х:

Днес в x:

Разшифроваха карта, използвана от Колумб

С помощта на многоспектърни изображения, американски учени пресъздадоха очертанията на изгубените континенти и подписите на картата на света на Хенрих Мартел, съобщи Lenta.ru.

Картата е била начертана във Флоренция през 1491 г., като много учени смятат, че именно чрез нея Христофор Колумб е планирал и подготвял своето пътешествие към Индия.

Откритието е направено в Йелския университет. Картата е придобита от университета през 1962 г. Тя обаче е сериозно увредена, че не могат да бъдат прочетени някои от нейните надписи.

През 2014 г. картата започва да се изучава от картографи и специалисти по обработка на изображението. Те са го заснели в 12 цвята, включително и в честоти извън видимия спектър.

В своите записки Фердинанд, синът на Колумб, пише че великият мореплавател е търсил Япония на мястото, където я е описал Хенри. Той я е описал на мястото, където реално се намират Бахамите. За изготвянето на своята карта Мартел е използвал информация от ръкописите на Марко Поло и данните на етиопски делегати от Съвета на Франция.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини