От х:

Днес в x:

Дадоха 2 месеца на полицейски шефове да подобрят работата си

Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари. От графиките виждам кои директори на РПУ трябва да се уволнят.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на работна среща между тютюневите компании и органите на реда, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия, съобщи „Фокус“. 

Директорите на областните и регионалните полицейски управления, с високо потребление на незаконни цигари, имат 1 месец, за да подобрят работата си, закани се премиерът.

„И виждам точно тези дирекции, за които съм ти направил забележка, тук са с червено на моето листче. А още повече им казах, че ще ги сменим. Като погледнеш, ето ги тези директори са готови“, обърна се Борисов към главен комисар Христо Терзийски - началник на Главна дирекция „Национална полиция“. 

Самият Терзийски каза пред журналисти, че четирима областни директори на полицията и над 10 началници на райони управления имат двумесечен срок (смятано от края на май) да подобрят работата си, предаде БТА. 

Това значи да има повече операции, повече иззети количества и повече задържани, уточни Терзийски. Той посочи, че има и други критерии за подмяна на директорите, но сериозен приоритет е борбата с незаконната търговия с цигари.

5 компании представиха резултатите от проучване, направено през последното тримесечие на миналата година, според което са постигнати най-ниските равнища на потребление на незаконни цигари у нас за последните 9 години. Проучването се прави от 2007 година в 14-те от най-големите градове в страната, в които живее близо 50% от населението на България. То се осъществява като се събират празни опаковки цигари от улиците, но без да обхваща селските райони, домовете на хората и останалите частни пространства. Това е практика, която се прави и във всички останали страни от ЕС. 

Според Алина Викован, главен мениджър на „Филип Морис България“, постигнатите ниски равнища на употребата на незаконни цигари свидетелстват за ангажимента на българските власти към борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия. 

Викован уточни, че нивото на потребление на незаконни цигари през последното тримесечие на 2015 година на база на резултатите от проучването чрез събиране на празни опаковки е 8,3% средно за страната, което е рекордно постижение

Обръщам такова внимание на това събитие, защото тази статистика е възможно най-реална от всички. Другите по един или друг начин могат да бъдат манипулирани и със закръглени данни. Докато тук - отиват обръщат кофата за боклук и от 100 опаковки само 8 са фалшиви.Тук заинтересованите компании безпощадно казват колко и как“, коментира Борисов. 

„Съумяваме да влезем във връзка с всички колеги и не само за цигарите, а алкохола,наркотиците, фалшиви евро и фалшиви кредитни карти", подчерта той

Според финансовия министър Владислав Горанов данните от проучването показват, че действията на правителството за противодействие на незаконната търговия с цигари не са само „политически лозунги“, а дават реални резултати. 

Събраното от акцизи за първите пет месеца на тази година е с 229 млн. лв. повече, което е 14 процента номинален ръст спрямо същия период на 2015-а, разкри Горанов.

Благодаря на премиера, защото с неговите усилия успяхме до достигнем до такова ниво на координация на институциите, за да може само за 12 месеца да отчетем намаление в пъти“, каза още министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини