От х:

Днес в x:

Преди 5 кметски мандата: орфейският храм благословен от дядо Арсений на чаша червено

    Градящият се вече близо 20 години православен храм „Свети Иван Рилски” в хасковския квартал „Орфей” е бил благословен от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений на чаша червено навръх празника на града – Голяма Богородица. Това става на традиционен обяд на 8 септември 1996 година. Дядо владика почерпи с виното, разказа кметът на Хасково по онова време Атанас Василев, днес общински лидер на БСП.

    Идеята се заражда в края на 1995-а, набира последователи – основно живеещи в кв. „Орфей”, които създават инициативен комитет с председател Стойко Софронов, прераснал по-късно в църковно настоятелство на бъдещия храм „Св. Иван Рилски”. Бяхме петнайсетина човека, все орфейци, припомни си писателят Иван Енчев. Той посветил на темата романа си „Труден сезон”. Сезонът се е проточил доста – цели 5 кметски мандата.

    Първата копка на храма, придружена с тържествен водосвет и кръщаване, дядо Арсений прави на 20 октомври 1997-а. Ако амбициите на новото църковно настоятелство начело с отец Никола – орфейци да получат свое духовно убежище на 18 октомври 2017-а, се материализират, многострадалната църква ще отвори врати точно 20 лазарника след първата копка. Предшественикът на отец Никола – Стойко Софронов, вече не е между живите.

    На последното си заседание в края на май ОбС-Хасково гласува на църковното настоятелство да бъде дадено безвъзмездно право на строеж. Факт са и първите дарения. Такива, в размер на около 1 милион лева, постъпват и през далечната 1997-а. Дарение е и проектът, дело на архитект Нина Танчева. На 25 януари 2008 г. хасковският местен парламент отменя предоставеното на храмовото настоятелство право на строеж и задължава тогавашния градоначалник Георги Иванов „да предприеме необходимите действия” за доизграждане на „Св. Иван Рилски”. Очевидно това не става. Когато преди броени дни се разбра, че наследникът на Арсений – митрополит Николай, ще влезе да огледа недовършената Божия обител, бяха нужни 2 дни ударна работа на екипи от „Екопрогрес”, за да изчистят от натрупаните боклуци 600-те квадратни метра. Това е засега резултатът – 25 камиона боклук за близо 20 години нехайство, безразличие и протакане.

    Според мен храмът остана недовършен не заради политически заигравания, а вследствие на субективни грешки на доскорошното кметско управление – категоричен е бившият градоначалник (1995-1999 г.) Василев. Той още държи на стария си девиз „И децата ни ще живеят тук”, макар че младите хасковлии в последните години упорито го опровергават.

    Недялко Бакалов

    Очаквайте интервю с Атанас Василев – за храма в „Орфей”, за местния парламент, за живота в подножието на Ямача

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини