От х:

Днес в x:

Путин: Да не гадаем на кафе за бъдещето на Гърция

Не бива да се гадае на кафе за бъдещето на Гърция, заяви руският президент Владимир Путин в интервюто за в. "Кориере дела сера".
Ние развиваме с Гърция отношения, независимо от факта че тя е член на ЕС и на НАТО, или от факта че е част от еврозоната, каза Путин в интервюто, цитирано от ТАСС и БТА.
 
Имаме с тази страна исторически връзки, които са много близки и които са отношения на добро партньорство. Но е суверенен избор на гръцкия народ дали да остане в дадени съюзи или зони. 

Не знаем какво ще се случи в бъдещето, ето защо не можем да гадаем по утайката на кафето какво ще е бъдещето на Гърция. Това гадаене би било днеспогрешно и дори контрапродуктивно било то за европейската икономика, както и за гръцката икономика, каза Путин. 

Този коментар той даде в отговор на въпрос какво би направила Русия, ако Гърция излезе от еврозоната и дали би й дала политическа и икономическа подкрепа. 

Путин отбеляза, че за гръцката икономика има плюсове във връзка с пребиваването на Гърция в общоевропейското семейство. Той обаче добави, че има и минуси

Путин изброи като плюсове за Гърция отварянето на границите за европейски стоки, както и експортно-ориентиентирана икономика. Минусите пък произтичали от ограниченията на общите решения в ЕС в сектора на селското стопанство и риболова в ЕС, където Гърция би могла да има конкурентно преимущество. Като друг минус Путин посочи членството на Гърция в Шенгенската зона. 

Ние имаме безвизов режим с Турция и 5 милиона руснаци бяха в Турция миналата година. В Гърция миналата година отидоха може би по-малко от милион руснаци, каза Путин.
 
Като плюс от членството на Гърция в ЕС и еврозоната Путин посочи това, че Атина е получила преференциално кредитиране и финансова поддръжка от европейската хазна, а също и достъп до европейския трудов пазар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини