От х:

Днес в x:

Гуспата сложи първа китка цвете на паметника на Ари

Авторът на бюст-паметника на световно известния хасковски тенор Аспарух Лешников-Ари скулптурът Господин Тенев-Гуспата положи първата китка цвете на монумента. Той се намира в градинката пред малкия бизнес център и беше открит официално днес от кмета на града Георги Иванов.

Ари е един от малкото родени в Хасково хора, прославили града в страната и по света, но беше забравен в годините. Сега нека този монумент да напомня на всеки хасковлия, че е имало такъв човек, който тук се е родил и е бил гражданин на света. Оставяме монумента като спомен, реплика и бъдеще за онези, които идват и след нас“, каза в словото си Георги Иванов.

Аспарух Лешников, известен с творческия си псевдоним Ари е роден на 28 юни 1897 г. и умира през 1978 г. Изпълнителят на шлагери с международна известност, популярни като „стари градски песни“ от 30-те и 40-те години на 20 век, е наричан от европейската критика „Рицаря на горното фа“.

По време на откриването местната поетеса Лидия Налбантова изрицитира и поздрави присъстващите със свое стихотворение, посветено на Хасково.

На гърба на бюст-паметника на Ари пък е изписана строфа от една от най-известните му песни „Красив роман е любовта“.

Откриването на пеметника е в навечерието на конкурса за стари градски песн на името на Ари, който ще се проведе в събота и неделя в Хасково 

М. Манолова 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    По
    почитателка
    3 0
    16:42, 5 юни 2015
    Хубаво се е получило. Ари заслужава този жест на Хасково! Браво!
  • 2
    Ев
    Евертъна_1433540859
    1 0
    00:35, 6 юни 2015
    Благодаря на Гуспата, че се поклони пред Иван Шикеров и носеше ковчега, ковчега....
    Наздраве
    Знаеш, Гуспа, къде да ме намериш, аз съм Светослав Иванов Шикеров
Последни новини