От х:

Днес в x:

ФБР "слухти" в САЩ с десетки нисколетящи самолети

Федералното бюро за разследване (ФБР) използва десетки нисколетящи самолети в цяла Америка, оборудвани с видео техника и понякога с технология за подслушване на мобилни телефони, като всичко това е скрито зад фиктивни фирми, които служат за прикритие на правителството и в частност на ФБР, съобщава „Асошиейтед прес".

Оборудването за подслушване в самолетите обикновено сеизползва без разрешението на съдия, като от ФБР са заявили, че полетите се използват за конкретни, текущи разследвания. Медията е установила, че в рамките на неотдавнашен 30-дневен период самолети на ФБР са летели над повече от 30 града в 11 щата.

Наблюдението от въздуха увеличава правомощията на правоприлагащите институции, предоставяйки им важен инструментариум за разследвания на криминални престъпления и тероризъм, както твърди американското правителство. Ала програмата повдига и въпроси за това дали не трябва да се осъвременят политиките, защитаващи гражданските свободи, тъй като новите технологии предоставят обезпокоителни възможности за шпиониране от страна на правителството.

ФБР потвърди за първи път за широкото използване на самолетите, съобщава "Асошиейтед прес", която е установила, че машините са регистрирани към най-малко 13 фиктивни компании.

"Програмата за следене със самолети не е секретна", заяви говорителят на ФБР. Той увери, че в тяхняма оборудване, предназначено или използвано за събиране и съхраняване на много данни, нито за масово наблюдение.

Самолетите могат да заснемат престъпления на земята. Някои са оборудвани с технология, чрез която могат да бъдат идентифицирани хора по сигнала от клетъчните им телефони, дори без да говорят по телефона или да са на открито.

ФБР твърди, че понякога помага на местната полиция чрез наблюдение от въздуха, като например при неотдавнашните размирици в Балтимор след смъртта на 25-годишния Фреди Грей при полицейско задържане.

От ФБР подчертават, че програмата за наблюдение със самолети е напълно в съответствие с правилата на службата, а те ограничават видовете оборудване, които тя може да използва, както и основанията и продължителността на този вид наблюдение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини