От х:

Днес в x:

Мalaysia Airlines обяви "технически банкрут"

Авиокомпанията Мalaysia Airlines е „технически банкрутирала", заяви изпълнителният директор, след като обяви програма за преструктуриране на авиопревозвача и съкращаване на 6 хиляди служители, цитиран от БиБиСи.

Свързаните с компанията два самолетни инцидентапринудиха правителството да й помогне миналата година.

Самолетният превозвач заяви, че е „предложил работа" на 14 хиляди души от 20 хиляди.

През май Кристоф Мюлер беше назначен за изпълнителен директор на Мalaysia Airlines.

„Ние технически сме пред банкрут", изтъкна той на пресконференция, допълвайки, че упадъкът е започнал много преди трагичните събития през 2014 година.

Мюлер се появи за първи път публично от заемането на поста. Той ще ръководи преструктурирането на компанията. Преди това той помогна за възстановяването на ирландската Aer Lingus, белгийската Sabena и германската Lufthansa.

По думите му приоритет е компанията да „спре да кърви"през 2015 година. Той очаква да се стабилизира следващата година и да почне да отчита ръст през 2017 година. За да се постигнат тези цели, ще бъде съкратен част от персонала и ще актуализират полетите, което ще доведе до намаляване на полетите до Европа и съответно повече на регионално ниво.

През март миналата година самолет с полет MH370 изчезна с 239 души на борда. Самолетът все още не е открит. Четири месеца по-късно самолет с полет MH17 беше свален над Украйна. Всички 298 души на борда загинаха. Компанията през последните години загуби много също от регионалната конкуренция.

Дори преди двете трагедии Malaysia Airlines е на загуба от 2008 година. До 2013 година генерира 1,3 милиарда долара загуби.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини