От х:

Днес в x:

България има 2 месеца да приложи директиви за банките

ЕК поиска от България и още 10 страни да приложат изцяло директивата за възстановяване и преструктуриране на банките.
Тази директива е централна част от банковия съюз на ЕС, въведен за създаването на по-сигурен и по-стабилен финансов сектор в периода след финансовата криза, пише в съобщението. Останалите страни са Чехия, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Малта, Полша, Румъния и Швеция.

Няколко банки в Енропа обявиха фалит през последните години, което разтърси финансовата стабилност на Стария континент. В България в несъстоятелност и отнет лиценз се оказа КТБ. Още няколко банки също имаха проблеми, но с държавна помощ подобриха своето сэстояние.

Новите правила на директивата предоставят на националните органи необходимите инструменти и правомощия за ограничаване и преодоляване на сътресенията или фалитите на банки, или на големи инвестиционни посредници, във всички държави от ЕС. 

Целта им е банките, намиращи се на прага на несъстоятелността, да могат да бъдат преструктурирани,без да се налага данъкоплатците да плащат за спасяването на изпаднали в затруднение банки и за запазването на финансовата стабилност. Вместо това тези правила предвиждат разходите да бъдат пропорционално покрити от акционерите и кредиторите на банките чрез механизма за споделяне на загубите. 

Крайният срок за прилагането на тези правила в националното законодателство бе 31 декември 2014 година, но 11-те държави не са въвели изцяло правилата в националното си законодателство. 

Искането на ЕК е под формата на мотивирано становище, което представлява втори етап от процедурата за нарушение.

Ако в срок от два месеца тези страни не изпълнят своите ангажименти, ЕК може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението. 

Съгласно въпросната директива от банките се изисква да изготвят оздравителни планове за преодоляване на финансовите затруднения.

На контролните органи се предоставят правомощия за намеса в дейността на банките, за да се предотврати изпадането им в несъстоятелност. Ако банките действително са изправени пред фалит, контролните органи разполагат с широки правомощия и инструменти за тяхното преструктуриране, като загубите се разпределят сред акционерите и кредиторите, при следване на ясно определена последователност. 

Органите разполагат с правомощия да прилагат планове за преструктуриране на фалирали банки, така че те да запазят своите най-важни функции, без да се налага данъкоплатците да плащат за тяхното спасяване.

Съществуват конкретни разпоредби за това как органите на държавата по произход и приемащата държава във връзка с банкови групи следва да си сътрудничат на всички етапи на трансграничното преструктуриране - от планирането на режима на преструктуриране до самото преструктуриране, като на Европейския банков орган е отредена важна роля за координация и посредничество при разногласия. 

В процес на създаване са и национални фондове за преструктуриране. От догодина тези фондове в държавите от еврозоната ще бъдат заменени от Единния фонд за преструктуриране.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини